2024. április 19., péntek

Csökkent a munkanélküliség

A Nemzeti Foglalkoztatási Szolgálat szabadkai fiókintézetének adatai alapján az észak-bácskai körzetben tizenegy százalékkal kevesebb munkanélküli van, mint tavaly ilyenkor volt.

A fiókintézet nyilvántartásában 12 037 munkanélküli személy szerepel, a harminc évnél fiatalabbak a munkanélküliek 21 százalékát teszik ki, az ötven éven felüliek pedig kicsivel több mint egyharmadát. A végzettség szerinti összetétel alapján elmondható, hogy legtöbben, azaz a nyilvántartott személyek 48 százaléka semmilyen vagy alacsony fokú végzettséggel rendelkezik.

Szécsi Erdmann Elvira, a Nemzeti Foglalkoztatási Szolgálat szabadkai fiókintézetének munkatársa a subotica.com hírportálnak elmondta, november utolsó napjával bezárólag összesen 7512 munkanélküli személy szerepelt a nyilvántartásukban Szabadkán, ami 15 százalékkal kevesebb, mint tavaly ilyenkor. A munkanélküliek 59 százalékát azok a személyek teszik ki, akik több mint egy éve a nyilvántartásukban szerepelnek.

Az észak-bácskai körzetben az év eleje óta a nyilvántartásban szereplő személyek közül összesen 5115 személy kapott munkát, ebből 3797-en Szabadka területén.

– Legkönnyebben azok jutottak munkához, akik középiskolai végzettséggel rendelkeztek, a négyéves középiskolai végzettséggel rendelkezők az idén foglalkoztatottak 46 százalékát teszik ki, ugyanakkor a főiskolai, illetve egyetemi végzettséggel rendelkezők közül találtak legkevesebben munkát, alig tíz százalékuk – mondta el Szécsi Erdmann Elvira, aki hozzátette, pillanatnyilag főleg biztonsági őrök, termelőmunkások, takarítók és kereskedők részére meghirdetett munkahelyek vannak a szolgálatnál.