2024. március 19., kedd

Jövőre nőhet a víz- és a szemétdíj Óbecsén

Előreláthatóan nőni fog mind a szemét-, mind a vízdíj Óbecsén, mivel a Vodokanal Közvállat és a Tisza Mente Kommunális Szolgáltató Kft. is ennek a jóváhagyását kéri a községi képviselő-testülettől.
A Vodokanal az ivóvíz és a szennyvíz szolgáltatási díjának a fokozatos kiegyenlítésére hivatkozva kezdeményezte a vízdíj tízszázalékos növelését a háztartásokban, míg a gazdasági fogyasztók öt százalékkal kevesebbet fizetnének jövőre a vízért. A változás az intézményeket nem érinti.

A döntés a városi képviselő testület valamelyik soron következő ülésén születik majd meg, de a fogyasztók várhatóan a jövő hónapra vonatkozó számlát már az új tarifa szerint fogják kézhez kapni.
A Világban már egy ideje kifogásolja a szerbiai vízdíjakat, szerintük az országban szociális áron értékesítik a vizet, ez az oka annak, hogy nem kerül sor a szükséges vízellátási és csatornázási beruházásokra. A Világbank szakembereinek a becslése szerint Szerbiában erre a célra évente 200–300 millió eurót kellene szánni, de ennek az összegnek csak a felét költik ilyen fejlesztésekre.
– Mi a Világbank intelmeitől függetlenül kényszerülünk árat emelni, számos olyan tényezőnek emelkedett ugyanis az ára, amelyek kihatnak a víz- és a szennyvíz árára. Legutóbb 2013. május 1-jén emeltünk árat, ekkor tíz százalékkal kellett többet fizetni, mint amennyibe 2011. április 1-jétől kezdve kerültek ezek a szolgáltatások. Ez is az oka annak, hogy szerbiai viszonylatban egyebek mellett Óbecsén ihatják a polgárok a legolcsóbb vizet – állítja Zoran Grbić igazgató.
Azok a háztartások, amelyeknek van szennyvízelvezetésük, 90,50 dinárt fognak fizetni a víz köbméteréért (48,40 dinárba kerül a vízellátás, 18,03 dinár a szennyvízelvezetés és 24,08 dinár a szennyvíztisztítás). Azok, akik nem csatlakoztak a városi szennyvízhálózatra, 48,40 dinárt fizetnek majd a víz köbméteréért. A felhasznált víz után fizetendő összeghez minden fogyasztó esetében hozzá kell még adni 60,50 dinárt, ami háztartásonként fizetendő fix illeték.
Gazdasági fogyasztók a mostani 232,89 dináros köbméterenként ár helyett jövőre valószínűleg öt százalékkal kevesebbet, azaz 221,25 dinárt fognak fizetni, valamint a csatlakozó átmérőjétől függően egy 50 és 2000 dinár közötti fix illetéket is. Az intézmények változatlanul 117,33 dinárért kapják majd a vizet, a fix illeték az ő esetükben 50 és 1000 dinár között mozog. Valószínűleg a Vodokanal egyéb szolgáltatásai is drágulnak majd, így többe fog kerülni a víz-, szennyvíz- és csapadékelvezető-hálózatra való csatlakozás jóváhagyása, a hálózatokról történő le-, illetve visszakapcsolás, a csatlakozási ötlettervek kidolgozása és a harmadik személy számára végzett szolgáltatások díja is.
A szemétdíj is 2013 óta változatlan Óbecsén, de a Tisza mente most 4,5 százalékos emelésre várja a városi képviselő-testület jóváhagyását. A testületnek benyújtott indoklás szerint az áremelésre egyebek mellett azért van szükség, mert a Botra szeméttelep felszámolásának nőttek a költségei, és új szolgáltatásokat is szeretnének bevezetni, de az áremelkedés összhangban van a szerb kormány 2016-ra tervezett 4,5 százalékos ár- és jövedelememelésével is. A szemételhordásért jelenleg 321 dinárt kell fizetni Óbecsén.