2024. április 19., péntek

Elkészült a székház

Saját épületet kapott a Nők Kishegyesi Fóruma – Új lehetőségek nyíltak – fogalmazott a fórum elnöke

Vasárnap a Nők Kishegyesi Fóruma szeretetnapot tartott, ami egyben a szervezet új székházának nem formális átadója is volt. Az épületet már több mint tíz éve a rendelkezésükre bocsájtotta az önkormányzat, de a körülmények szerencsétlen alakulása folytán mostanáig nem sikerült véghezvinni a szükséges átalakításokat. Zsidai Erzsébet, a Nők Kishegyesi Fórumának elnöke arról beszélt lapunknak, hogy hosszú volt az út a székház átadásáig.

Számos érdeklődőt vonzott a székház nem formális átadása (Lakatos János felvétele)

Számos érdeklődőt vonzott a székház nem formális átadása (Lakatos János felvétele)

– 2002-ben, amikor megalakultunk, hamar rájöttünk, hogy olyan szerteágazó a tevékenységünk, hogy szükségünk lesz egy olyan székházra, amit teljes egészében belakhatunk, ahol otthon leszünk. 14 évig mindig más intézmények létesítményeiben szerveztük a programjainkat, és közben egy kicsit bele is fáradtunk, hogy olyan nehezen készült el ez az épület, mint a Luca széke. A Nagyberuházási Alap támogatásával kezdődött az építkezés, és most végre a kishegyesi önkormányzat meghallgatott bennünket, és előteremtette a befejezéshez szükséges összeget. Nagyon sokat köszönhetünk Csóré Róbert egykori polgármesternek, ő volt a kezdeményezője az épület átrendezésének, de a mindenkori önkormányzat is kiállt mellettünk. De tehetetlenek voltunk, mert a nagypolitika is mindig beleszólt ebbe. Most végre elérkezett az idő, és meg tudtuk szervezni ezt a szeretetnapot és az épület nem hivatalos átadását. Mindenki megnézhette az épületet, és kitalálhatta, hogy mivel tud segíteni bennünket, mert még nagyon sok minden hiányzik – mondta el Zsidai.

A női fórum új székházában több helyiség van, többek között rendelkezik egy nagyobb teremmel és konyhával is. Az időseknek, kerekes székeseknek könnyen megközelíthető, vagyis számos programra ad lehetőséget. A női fórum elnöke elmondta, hogy a jövőben nem kell helyet keresni a rendezvényeiknek, a nagy tömeget mozgató eseményeik viszont továbbra is a Hegyalja utcában és a labdarúgópályán fognak zajlani.

– Az új székházba nagyon sok kisebb, személyre szabott programot tervezünk. Másrészt nyitottak vagyunk, azért is mutattuk meg a kishegyesieknek, hogy mik ennek az épületnek a lehetőségei, hogy gondolják végig, milyen programot tudnak idehozni. Olyan kellemes légkört tudunk itt teremteni, amelyben kényelmesen érezheti magát bármilyen program résztvevője. Tervben van, hogy a székházhoz tartozó kertet is tartalmakkal töltjük meg, pl. kisebb színpadot tervezünk, tűzhelyet tábortűznek, egy kisebb fészert stb. – számolt be Zsidai.

Az új épületben már helyet kapott a női fórum kreatív kézműves köre és a kishegyesi házi betegápolás szolgálat. A székház szociális tartalmakat is kap – tudtuk meg Lukács Klárától, a női fórum alelnökétől.

– Máris alakulóban van egy program, pályáztunk ugyanis olyan tevékenységre, amelynek keretében hátrányos helyzetű iskolás gyerekekkel fogunk foglalkozni. A székházban sütést, főzést és egyszerűbb háztartásbeli dolgokat tanítunk nekik. A gyerekek valószínűleg szívesen fognak jönni, mivel amit megsütünk, azt meg is esszük. Azt hiszem, a szociális szférából ez sok gyerek számára érdekes lesz – mondta el Lukács.

Az idősebbek számára már eddig is szervezett foglalkozásokat a női fórum, ilyen pl. a teadélután. Az új székházban erre is lesz hely, sőt klubként is funkcionálhat – fogalmazott az alelnök. Van olyan elképzelés is, hogy közös rendezvényt szerveznek az óvodások és az időskorúak számára.

A Nők Kishegyesi Fórumának új székháza tehát számtalan lehetőséget kínál, és máris számos terv megfogalmazódott vele kapcsolatban. A hely létrejöttének fontosságát talán az is mutatja, hogy a nem formális megnyitón jelen volt Marko Lazić, Kishegyes község polgármestere, Kerekes Zoltán alpolgármester, Linka B. Gabriella, a Magyar Nemzeti Tanács tagja, valamint a kishegyesi civil szervezetek képviselői és számos érdeklődő.