2024. április 24., szerda

Megújul a kúlai Népkör

Nyilas Mihály, a Tartományi Kormány alelnöke, tartományi oktatási, jogalkotási, közigazgatási és nemzeti kisebbségi – nemzeti közösségi titkár és helyettese, Milan Kovačević, kedden Kúlán tett munkalátogatást.

(Fotó: Kozma Lívia)

(Fotó: Kozma Lívia)

Perica Videkanjić, Kúla község polgármestere, Valka Károly alpolgármester, Velibor Milojičić, a községi képviselő-testület elnöke és Dragana Potpara tartományi képviselő, a kúlai önkormányzat társadalmi szakosztályának vezetője fogadta a vendégeket. Nyilas Mihály ellátogatott a Népkör Magyar Művelődési Központba, amely a legrégebbi művelődési központ Vajdaságban, és itt megtekintette az épület éppen zajló tetőcseréjét. A tartományi kormány 1 millió dinárral támogatta a felújítást, a község pedig 1,7 millió dinárral.

Az épület új tetőt kapott, és ha majd az anyagiak megengedik, a tetőtérben alkotóteret és vendégszobákat alakítanak ki. A tartományi titkár és a község küldöttsége megelégedéssel nyugtázta, hogy a többnemzetiségű Kúla községben nagy teret szentelnek a hagyományápolásnak, amelynek a Népkör jeles példája, hiszen közel 10 szakcsoport működik benne, felkarolva a gyermekeket, szorgalomra, kitartóságra, rendszerességre tanítva őket.

A küldöttség ezután a helyi Közgazdasági és Kereskedelmi Szakközépiskolába látogatott, ahol megtekintették a több mint egy évtizede üresen álló, egyébként új iskolaszárny-részt, amelynek a befejezéséhez a tartományi titkárság 10 millió dinárt hagyott jóvá, Kúla önkormányzata pedig 5,5 milliót.

(Fotó: Kozma Lívia)

(Fotó: Kozma Lívia)

A közbeszerzési pályázatot, mint a sajtótájékoztatón bejelentették, hamarosan kiírják, és ennek értelmében megkezdődhetnek a kivitelezési munkálatok is. Az említett iskolának több mint 500 tanulója van, és annak 70 százaléka utazó diák, ezért ha elkészülnek az új, korszerű tantermek, egy váltásban tudják majd lebonyolítani a tanítási órákat, ami gazdaságilag is nagy megtakarítást jelent.

A sajtótájékoztatón Nyilas Mihály kijelentette, hogy a tartományi kormány továbbra is fontosnak tartja és támogatja az oktatás korszerűsítését a tartomány területén, ennek remek bizonyítéka a kúlai községbe érkezett tartományi pénz. A beruházások a következő évben sem maradnak el, a Népkör MMK tetőterének a befejezésére, a szakközépiskola további szükségleteire, valamit a helyi Isidor Bajić Általános Iskola felújítására is módot kell találni. Ehhez a köztársasági, tartományi és a községi illetékes szervek közbenjárására is szükség lesz – mondta Nyilas Mihály Kúlán.