2024. április 26., péntek

Több mint ötmillió dinárt kap két szenttamási projektum

Nenad Grbić tartományi energia-, építés- és közlekedésügyi titkár pénteken 27 szerződést nyújtott át mindazoknak, akik a titkárság öt megjelent pályázatán vissza nem térítendő támogatást nyertek projektumaik részfinanszírozására. Közöttük van két szenttamási intézmény: a Sport- és Üdültetési Központ, valamint az Öröm Gyermekintézmény, amelyek kiváló projektumokkal szerepeltek.
A szenttamási intézmények közül a Sport- és Üdültetési Központ az energiatakarékos belső világításra, az óvoda pedig az épület fűtését és hűtését végző hőpumpák beszerzésére írt projektumot. Az előbbi intézménynek 2,1 milliót, az utóbbinak pedig 3,3 millió dinárt hagytak jóvá.
A tartományi titkár elégedettségét fejezte ki amiatt, hogy a pályázatok iránt évről évre nagyobb az érdeklődés. Hozzátette, a megújuló energiaforrások, továbbá az energiaügyi politika véghezvitelének irányában az adott tartományi tárca tovább folytatja ezeket a programokat.
‒ Fontos kiemelni, hogy a programok megvalósítása közvetlen hatással van az intézmények pénzügyi helyzetére, hiszen olcsó fűtést, hűtést és világítást kaphatnak. Ez valószínűleg magával hozza az intézmény gazdálkodásának konkurenciáját is, hiszen felszabadulnak az energiaforrások kiadásai, és ezek az eszközök másfelé irányíthatók, azaz olyan helyre, ahol a legnagyobb szükség van rájuk – emelte ki Grbić.
Hozzátette, a tartományi energia-, építés- és közlekedésügyi titkárság az összes intézményre partnerként tekint abban a közös munkában, amelyhez nélkülözhetetlen a megújuló energiaforrás és energiai hatékonyság alkalmazása.
A nádaljai Katicabogár Óvoda a hőpumpák vásárlására 3 millió 320 ezer dinárt kapott, a szenttamási üdültetési központ keretében működő sportcsarnok energiatakarékos közvilágítására pedig 2 millió 108 ezer dinárt hagytak jóvá. A projektumok elkészítésének zömét a Helyi Gazdaságfejlesztési Iroda vállalta magára, melynek ez az egyik fő feladata.
‒ Nagyon örülök, hogy ma jelen lehettünk a szerződések aláírásán, ami után a projektum megvalósítása következik. A község felismerte az ilyen projektumok fontosságát, hiszen valamennyi a közösség érdekét szolgálja, és az eddiginél sokkal jobb feltételeket biztosít, mind a sportcsarnok felhasználóinak, mind a Katicabogár Óvodában tartózkodóknak a számára. Neško Čestić polgármester, továbbá az Építkezési és Településrendezési Közvállalat támogatásáról biztosította kezdeményezésünket, tehát a kapott eszközök a közös munka eredményét tükrözik. Az önkormányzat a Katicabogár Óvoda projektumát további 1,6 millió dinárral támogatja, a sportcsarnok megvilágítását pedig további 1,1 millióval. Amikor a saját eszközökről beszélünk, tudni kell, hogy az önrész a pályázatok velejárója. Ezek a hosszú távú projektumok igen jelentősek, hiszen általuk rengeteg energiát spórolhatunk meg, jelentősen csökkentve ezáltal az épületek működési költségeit – mutatott rá az aláírást követően Radivoj Debeljački, a helyi gazdaságfejlesztési iroda vezetője és a községi tanács gazdaságfejlesztési tanácsosa.
Hozzátette, az iroda pályázott a gazdasági minisztériumnál is, és 370 ezer dinár támogatást nyert. Ezt a pénzt a nádaljai óvodát, a turiai általános iskolát és a városközpontot lefedő biztonsági rendszer kiépítésére fordítják, hiszen mindhárom hely igen fontos a gyermekek és a polgárok biztonságára nézve. A tanácsos elmondta még, hogy egy határon átívelő pályázatot is szeretnének megvalósítani Magyarországgal, továbbá az év végéig a tartományi kormánynál újabb céleszközök megpályázására számítanak.
Az Öröm Gyermekintézmény igazgatója, Aleksandra Vrsajković ugyancsak elégedettségét fejezte ki a pozitív elbírálást és a szerződések aláírását követően. Mint mondta, a szenttamási óvodák többségében a fűtési rendszer igen elavult, és sürgősen gazdaságosabbra kell azokat cserélni. A hőpumpáknak köszönhetően pedig a többi energiaforrással szemben legalább 75 százalékos megtakarításra számítanak.
‒ Januárban folytatjuk az energiahatékonyságról szóló projektumok kidolgozását, a fűtésen kívül ugyanis néhány objektumban a nyílászárókat is cserélni kell, ezenkívül pedig az összes világítótestet fel szeretnénk újítani – mondta az igazgatónő.