2024. április 18., csütörtök

Álom és valóság között

Nagy Róbert önálló fotókiállítása nyílt Zentán

Hétfőn este a zentai Művelődési Ház kiállítási termében megnyitották Nagy Róbert önálló fotókiállítását Zenta 800 évvel később – álom és valóság között címmel.

Róbert fotográfiái rendkívül színesek – még a fekete-fehér technikával készültek is –, ötletgazdagok, és egyedi perspektívából mutatják meg a várost, mintegy körsétát téve annak utcáin, terein, valamint a környező vidéken, mindemellett tetten érhető még bennük egyfajta tisztaság, amely – „álom és valóság között” – valóban egy idilli jövőbe kalauzol el bennünket. Mikro- és makroszinten egyaránt megkapóak, a fény-árnyék játéka folytán is lebilincselőek. Pillanatok rögzülnek a papíron a hídról, a városházáról, a vasútállomásról, a folyóparti sétányról, magáról a Tiszáról, a Csárdáról etc.

A Masa Tibor – Oliver Petković duó rövid zenés bevezetőjét követően Predrag Popović, a zentai Városi Könyvtár munkatársa megnyitó beszédében hangsúlyozta, a fotózás igenis művészet, az emberi érzelmek szimbolikus expressziója és prezentációja a modern technika segítségével, Nagy Róbert fotóművész munkáin pedig tetten érhető, hogy alkotójuk a szülőföldjének szerelmese. Egészen intim viszonyban van a városával, Zentával, és ebbe az intimitásba a képek értő közönségét is bevonja. Ezt követően Popović röviden ismertette a művész eddigi fotográfusi pályáját, és méltatta munkáit. Ezután a kiállító művész maga is mesélt még röviden a tárlat anyagának létrejöttéről, a maga sajátos ízléséről és érzelmi világáról, amit a fotók is tükröznek.

A kiállítás megtekinthető december 16-áig délelőtt 10–12 óra között és délután 17–19 óra között, valamint december 17-én délelőtt 10–12 óra között.