2024. április 25., csütörtök

Bakondi: felértékelődik a határok őrizete

A miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója szerint az utóbbi időben az Európai Unióban és a nemzetközi politikában kezd felértékelődni a határok őrizete.

Bakondi György az M1 aktuális csatorna kedd esti műsorában arról beszélt, a migrációs helyzet várhatóan nem válik könnyebbé. A bizonytalan törökországi helyzet miatt tömegek indulhatnak el Európa belseje felé, többek között a balkáni útvonalon. A spanyol-marokkói határon is volt egy erőteljes betörés: a hat méteres fal ellenére több százan jutottak át a határon - tette hozzá.

Arról is beszélt, hogy rövidesen döntés születhet az Európai Bizottság migránsok elosztási rendszeréről - a kvótarendszer - szóló javaslatáról.

A belbiztonsági főtanácsadó kitért arra, hogy a tömeges migráció megítélésében komoly ellentmondások vannak az országok között.

Kifejtette: sokak szerint a bevándorlás "jó dolog, támogatandó", a jövendőbeli multikulturális társadalom alapját képezi és a gazdasági fejlődést segíti. Ezzel szemben Magyarország és sok más ország álláspontja szerint az ellenőrizetlen illegális migráció veszélyes: veszélyt jelent a közbiztonságra, a közegészségügyre a gazdaságra és a szociális ellátórendszerre. Ebben a vitában fordulópont várható a csütörtök-pénteki uniós tanácsülésen - tette hozzá Bakondi György.