2024. április 23., kedd

Lámpásfényben a Zentai Alkotóház

Szombaton egész napos program zajlott a Zentai Alkotóházban: a VII. Nemzetközi Művészeti Műhely Lámpás című, immár hagyományos rendezvénye.

Mezei Erzsébet (Gergely Árpád felvétele)

Mezei Erzsébet (Gergely Árpád felvétele)

A Mezei Erzsébet vezette Zentai Képzőművészeti Alkotóműhely idei munkájáról rendszeresen beszámoltunk a Magyar Szó oldalain az év folyamán – ezúttal az érdeklődők megtekinthették az 2016-os év gazdag termését, sőt, vásárolhattak is, a szerencsések pedig sorsolás útján ajándékba is kaptak belőle! A rendezvénysorozat 10 órakor nyitotta meg kapuit, amikor a Zentai Alkotóház udvarán az ádventi készülődés örömeit élhettük át, eközben máris megtekinthettük az idén készült műalkotásokat, és vásárolhattunk is belőlük. Ezzel egyidejűleg vette kezdetét ugyanott a Rajzoljunk karácsonyt! Című képzőművészeti foglalkozás kisgyermekek részére, 18 órakor pedig megnyílt a VII.Nemzetközi Művészeti Műhely Lámpás című kiállítása, amelyen a Zentai Képzőművészeti Alkotóműhelyművészeinek az idén készült képzőművészeti alkotásai kerültek bemutatásra a Zentai Alkotóház kiállítási termében.Tizenhat képzőművész állított ki, 10 festő és grafikus, valamint 6 keramikus.

A Zentai Alkotóházban mindig sokan vannak (Gergely Árpád felvétele)

A Zentai Alkotóházban mindig sokan vannak (Gergely Árpád felvétele)

A különleges hangulatú teremben szép számban összegyűlt közönség előtt megtartott megnyitón Erzsébet mesélt az alkotóműhely múltjáról, hogy az évek folyamán hogyan változott, gazdagodott a műhelymunka. Az idén 11 éves a műhely – hivatalosan, mivel 2006-ban jegyezték be, viszont már előtte, a ’90-es években is sikeresen működött. Azóta kialakult egy rendszer, nyaranta kerül sor a rakutelepre, emellett minden évben még két alkotóműhely zajlik, ezeken grafikákkal és minden egyéb, rendkívül változatos, a kísérletezésnek is nagy teret adó technikával foglalkoznak a teljes Kárpát-medencéből ide látogató művészek.A megnyitó ünnepi vendégfogadással folytatódott, miközben két alkotást is kisorsoltak a közönség között.