2023. március 31., péntek

A világ első országúthálózatát fedezték fel Guatemalában

Modern lézeres technológia használatával a világ első országúthálózatát fedezték fel Guatemalában, a "maja kultúra bölcsőjében".

Az összesen több mint 240 kilométer hosszú, helyenként negyven méter széles, 17 országútból álló hálózat El Mirador várost és a környező településeket kötötte össze - mondta el Richard Hansen amerikai kutató, a maja kultúra szakértője, az El Mirador körüli medence régészeti projektjének vezetője.
A mexikói határnál, a Petén megyében lévő El Mirador Kr. e. 150 körüli hanyatlásáig a nyugati félteke legnagyobb városa volt lakosságát és méretét tekintve. Virágkorában több mint egymillióan éltek El Mirador környékén. "Ez volt az első amerikai állam" - mondta Hansen.
A városban áll a 72 méter magas La Danta piramisrom, Közép-Amerika legmagasabb piramisa.
Az úgynevezett Lidar (Light Detection and Ranging), vagyis lézeralapú távérzékelés módszerével lézersugarakkal vizsgálták át a szakértők a földfelszínt, hogy létrehozzák a régió két- illetve háromdimenziós térképét. A kutatók eközben piramisokat, teraszokat, csatornákat, vizesárkokat, falakat és utcákat fedeztek fel.
A mérések során a kutatók összetett istálló- és legelőrendszerre utaló jelekre is bukkantak. A szakértők jövőre folytatják kutatásaikat.