2024. április 19., péntek

Két és félmillió tonna cukorrépa

A Sunoko minden répát fölvásárol – Akár a csődeljárás után is újraindítható a zentai cukorgyár

Ha a zentai és a környező községekben élő gazdák továbbra is termelnek cukorrépát, esély van a zentai cukorgyár újraindítására – mondta többek között Ljubiša Radenković, az MK cégcsoporthoz tartozó, három cukorgyárat felölelő Sunoko igazgatója a répatermesztőkkel a zentai Royal Hotelben megtartott évzáró találkozón.

Fotó: Gergely József

Fotó: Gergely József

–Sok kérdés fölmerült év közben a zentai cukorgyár leállása miatt, de így az év vége felé elmondhatjuk, hogy a répatermelők a tavalyinál mintegy 20 százalékkal nagyobb hozamokat tudtak betakarítani, elfogadható jövedelmet hozva, ami nem mondható el a többi ipari növény és a búza esetében. A gyökerek cukortartalma is átlagon felül alakult. A mintegy 40.000 hektáron megtermelt répából a Sunoko három gyárában 2,7 millió tonnát dolgozunk föl. A termés egy része, még 650.000 tonna, kint van a gazdáknál, illetve a nagybirtokokon, mint amilyen a PIK Bečej. A kisebb termelőket igyekeztünk elsőbbségben részesíteni a nyersanyag beszállítása alkalmával, bár voltak kisebb fennakadások a szervezésben, ezeket menet közben igyekeztünk kiküszöbölni. Számításaink szerint január 7-éig befejezzük a maradék répamennyiség földolgozását. Egyébként a beszállított répa ellenértékét már másnap felvehetik a répatermelők.

Az adósságok miatt továbbra is zárolva van a zentai gyár folyószámlája. A helyzet azonban nem kilátástalan. Az üzem sorsáról várhatóan december 15-én dönt a szabadkai Gazdasági Bíróság. A csődeljárás még nem fogja a gyár végét jelenteni. A kényszerkiegyezés után tiszta lappal újra működhet az üzem, ha a gyár vonzásköréhez tartozó répatermelő vidéken a gazdák vállalják, hogy a korábbi évekhez hasonló nagyságú területen termesztenek cukorrépát.

Deák Teodóra és Ljubiša Radenković (Gergely Árpád felvétele)

Deák Teodóra és Ljubiša Radenković (Gergely Árpád felvétele)

– Ahhoz, hogy tervezni tudjunk, december végéig, legkésőbb január első felében tudni kellene, hogy mekkora lesz tavaszra a répával bevetett terület. A szerződéskötések már javában zajlanak, van érdeklődés, már több mint tízezer hektárra kötöttek szerződést a termelőink. Jövőre is szeretnénk elérni a negyvenezer hektár cukorrépát, ami egy biztos nyersanyagbázist jelent a Sunokónak. Ha a betakarításhoz, berakodáshoz szükséges gépeket vagy bármilyen, a répatermeléshez szükséges mezőgépet vagy traktort szeretnének vásárolni, a Sunoko az AIK Bankon keresztül kedvező feltételekkel tud folyósítani hitelt, amit azután öt év leforgása alatt cukorrépával törleszthetnek a gazdálkodók – tájékoztatta a Sunoko igazgatója a répatermelőket.

– Nem volt egyszerű évünk, a hozamok jók, ami a termelőknek sokat számít, hiszen a befektetett munka haszonnal térül meg. A tulajdonosváltás után tavasszal az átmeneti időszak ellenére idejében biztosítottuk a növényvédő szereket is. Adatbázisunkban 800 répatermelőt tartunk nyilván, számítunk rájuk jövőre is. A szerződéseket a Szép utcai óvodának által a cukorgyár irodáiban kötjük, ide várjuk a termelőket. A Sunoko az Antaresban biztosít magot, vegyszereket, műtrágyát, a tapasztalt mérnökeink a termelők rendelkezésére állnak, ahogy eddig is. A sikeres répatermesztés minden feltétele megvan. A cukorgyárban jövőre is lesznek prizmahelyek a termelőknek, ide lerakhatják, onnan pedig szállítja a Sunoko feldolgozásra. Vagy ha sikerül beindítani a zentai gyárat, akkor helyben dolgozzuk föl a répát. Hogy melyik gyárba kerül a nyersanyag, az már nem a termelők gondja. A répa ára jövőre is marad a 35 eurós tonnánkénti áron, amire alapozni tudnak a gazdák – mondta Deák Teodóra, a zentai cukorgyár vezetője.

A zentai és a csantavéri répatermesztőkkel beszélgetve egyedüli kifogásként említették a felszedett répa hosszadalmas, vontatott elszállítását, amire olykor egy teljes hónapon át kellett várni, és lesni a kamionokat, mikor kerülnek végre sorra.