2024. április 20., szombat

Résen vannak az útkarbantartók

Az útkarbantartás téli idénye hivatalosan november 15-én kezdődött, és március közepéig tart. A Put közvállalat a hideg idő beálltával megkezdte az éjjeli ügyeleteket, mivel megjelentek az első, keményebb fagyok, és az úttestek csúszóssá váltak.

A száraz idő a decemberi zimankó ellenére kedvez a vezetőknek, de a hideg időjárás miatt veszélyessé vált a közlekedés. Gojko Etinski, a Put közvállalat téli szolgálatának a vezetője elmondta, hogy december elsejétől elsőfokú készültségi szint van érvényben az útkarbantartóknál.

– Szolgálatunk teljes gőzzel működik, attól függetlenül, hogy az utak szárazak. A hidak, az aluljárók, a felüljárók, a völgyek és a domboldalak rejtett kanyarjai nagyon veszélyesek a hideg idő beálltával, mert csúszóssá válnak részben a pára, részben pedig az árnyékos részek miatt. Ezenkívül a Fruška gorán nagyon veszélyesek a vizes útszakaszok is, a napokban sokan felelőtlenül az úttestre öntötték a pálinkafőzéstől visszamaradt vizet. Több helyütt a szennyvízcsatornák is szivárognak, és ezek is potenciális veszélyt jelentenek, mert a nagy hidegben villámgyorsan ráfagy az úttestre a víz – mondta Etinski a Dnevnik napilapnak. Hozzátette: naponta 4 útkarbantartó jármű pásztázza az utakat az újvidéki önkormányzat területén, 24 órás az ügyelet.

– Az egyik jármű a Szabadság hídon és a Péterváradi hídon át vezető utakat figyeli, ha szükség mutatkozik, folyékony nitrogént alkalmaznak. A többi útkarbantartó jármű folyékony sót önt a legkritikusabb útszakaszokra. A folyékony só nagyon jó megoldásnak bizonyult, mert csak akkor fejti ki hatását, ha csapadékkal érintkezik. Sót a szerémségi (Rakovac-Zmajevac) útszakasz legkritikusabb pontjain alkalmaznak, mert az éjjeli órákban erős fagyok várhatók, és ezen a részen magas a páratartalom is – mondta a Put közvállalat téli szolgálatának vezetője.