2024. április 25., csütörtök

Törvénytelen a Dado Metal működésére kiadott végzés

A SPAS Egyesület azok felelősségre vonását kéri, akik mulasztást követtek el

A Skadarlija utca lakóinak életét immár hét éve keseríti az utca végén üzemelő Dado Metal fémhulladék-lerakat és autóbontó cég. Az elmúlt években hiába fordultak segítségért a városhoz és az illetékes szervekhez a felügyelőségtől kezdve az ombudsmanig, több ízben a saját utcájukat is lezárták, hogy a több tíz tonnás teherautók ne tudjanak közlekedni, és nem egyszer tettlegességig fajult az ügy a cég tulajdonosa és a lakók között, az ügyben még mindig nem történt előrelépés.

A Dado Metal 2009-ben kezdte meg működését, azonban csak 2012-ben került bejegyeztetésre a cég. Az elmúlt években a fémhulladékkal megpakolt teherautók miatt járhatatlanná vált az utca, az autók karosszériájának aprításához és vágásához használt présgép és a teherautó-forgalom miatt megrepedeztek a házak falai, folyamatos a zaj, nyáron a por, arról nem is beszélve, hogy a telepen az autók bezúzásakor kifolyik a motorolaj és az akkumulátorsav, mely szennyezi a talajt és elérhet a mélyebb rétegekben lévő vízhez. Ez pedig nemcsak a környezetet szennyezi, hanem az ott élők egészségét is veszélyeztetheti, ugyanis ebben az utcában nincsen sem városi víz, sem szennyvízcsatorna, így az emberek fúrt kutakból nyerik a vizet. A Dado Metal hivatalosan a nem veszélyes hulladék gyűjtésére, szállítására, kezelésére és tárolására kapott működési engedélyt, ennek ellenére a lakók állítják, a telepen illegális munka is folyik, egész autók kerülnek bontásra, a megengedettnél sokkal több hulladék fut be a telepre, az autók mellett gumik, háztartási gépek is vannak a telepen, mindezt fényképekkel is tudják bizonyítani. Számos szabálytalanságra és törvénytelenségre rámutattak már a lakók, ennek ellenére a Dado Metaltól még mindig nem vonták meg a működési engedélyt.

Az utca lakói a nyár elején a SPAS Polgárvédő Egyesülethez fordultak. Siniša Jakovljević, az egyesület jogásza járt utána a polgárok állításainak és panaszainak. Az elmúlt hónapokban számos illetékes szervhez és intézményhez intézett levelet, a válaszokból pedig érdekes dolgok derültek ki.

(Fotó: Molnár Edvárd)

(Fotó: Molnár Edvárd)

– Kizárólag jogi úton, az állami szervekhez intézett levelekből ellenőriztük a Skadarlija utca lakóinak állításait. Megkerestük többek között a Közlekedési Minisztériumot, a Környezetvédelmi Ügynökséget, a községi szabálysértési bíróságot, a városi és tartományi ombudsmant, az önkormányzatot, a közigazgatási hivatalt, a felügyelőségeket. Az önkormányzattól érkezett válaszok szöges ellentétben álltak más állami szervektől kapott információkkal, és számos szabálytalanságra bukkantunk. Az egyik, hogy a telepet a Skadarlija 65/A címre jegyezték be, ami nem létezik a Kataszteri Hivatalban, és bár a bejegyeztetéshez szükség van telekkönyvi kivonat benyújtására is, mégis jóváhagyták, hogy nem létező címen működjön a cég. A 2012-ben, majd az egy évvel később immár a valós címre kiadott városi végzés a bejegyeztetésről és működésről törvénytelen, mert a jogorvoslatban nem adnak lehetőséget, hogy a nyilvánosságot is bekapcsolják az ügybe, és a polgárok panaszt nyújtsanak be, továbbá az általános adatokban az áll, hogy a cég eleget tesz a közutakon való fuvarozás feltételeinek, azonban a Közlekedési Minisztériumtól kapott levélből kiderül, a Dado Metal részére 2012 és 2016 között nem adtak ki erről szóló végzést. A tartományi ombudsman három évvel ezelőtt megállapította, hogy a Dado Metal cég számára kiadott végzés törvénytelen, ennek ellenére sem tették semmissé a végzést, és nem indult eljárás azon személyek ellen, akik ezt kiadták.

Siniša Jakovljević még egy példát hozott fel, nevezetesen azt, amikor a polgárok Maglai Jenő volt polgármesterhez fordultak a Dado Metalhoz kapcsolódó információkért. Akkor a felügyelői szolgálat vezetője arról tájékoztatta a polgármestert, hogy minden rendben, s többek között azt írta, hogy a Dado Metal rendszeres jelentést küld a Környezetvédelmi Ügynökségnek a működésének környezetre gyakorolt hatásáról. Ezt a választ akkor a polgármester továbbította a polgároknak, s ennek alapján a nyáron levelet intéztek az ügynökséghez is, ahonnan viszont azt a választ kapták, hogy hozzájuk egyetlen jelentés sem érkezett a Dado Metaltól.

A jogász elmondta, a városi felügyelőségeknél is érdeklődtek, hogy hányszor végeztek ellenőrzést a telepen, hány alkalommal érkezett feljelentés a cég ellen, és hány alkalommal állapítottak meg szabálytalanságokat és indítottak szabálysértési eljárást a Dado Metal ellen. Párhuzamosan adott be egy kérvényt az egyesületük és az utca lakóinak képviselőjeként Kenyeres Attila. A SPAS Egyesület azt a választ kapta, hogy 2012 és 2016 között összesen hét alkalommal indítottak szabálysértési eljárást, Kenyeres úrhoz viszont az a válasz érkezett, hogy mintegy tíz esetben indítottak szabálysértési eljárást a Dado Metal ellen, ezzel szemben a szabálysértési bíróságról azt az információt kapták, hogy egy esetben sem indítottak eljárást a telep ellen. Az összegyűjtött bizonyítékokkal augusztusban a városi ombudsmanhoz fordultak, hogy ismételjék meg a közigazgatási eljárást, az előző végzést nyilvánítsák semmissé, és hogy állapítsák meg, kik azok, akik egy ilyen törvénytelen végzést kiadtak, arról nem is beszélve, hogy miattuk a város akár jelentős anyagi károkat is elszenvedhet, ha kártérítést követel a cég tulajdonosa. A városi ombudsmantól kapott válaszban az állt, hogy a városi felügyelőség szerint minden a törvénnyel összhangban történt.

– Ezután újabb levelet intéztünk az ombudsmanhoz, amelyben hét pontban ismertettük, ki milyen szabálytalanságokat, visszaéléseket és törvénytelenségeket követett el, és azt kértük, állapítsa meg ezeknek a személyeknek a felelősségét, és indítson ellenük eljárást. Ezt követően kaptunk egy szóbeli választ, mégpedig, hogy a Dado Metal fémhulladék-lerakat elköltöztetése folyamatban van, ami nem igaz. A cég ellen nem indítottak semmilyen eljárást, hanem a cég tulajdonosa bejegyeztetett egy másik céget egy másik helyen, és az Edvard Kardelj úton egy új lerakatot nyit meg. Előfordulhat, hogy az új címre megkapja a működési engedélyt, azonban mi lesz a Skadarlija utcai lerakattal, hiszen hivatalosan senki sem tett azért semmit, hogy azt bezárják. Mi nem megyünk bele, hogy a cég legálisan vagy illegálisan dolgozik-e, és mivel foglalkozik, egyedül a hivatalnokok munkája és mulasztása érdekel minket, és a felelősségük megállapítása. Amennyiben továbbra sem történik semmi, a következő lépésben sajtótájékoztatókat tartunk Belgrádban, értesítjük a nemzetközi intézményeket, mint az Európai Bizottság és az Interpol környezetvédelmi részlege, továbbá a helyi önkormányzatok minisztériumát, hogy tartsanak ellenőrzést Szabadkán – jelentette ki a jogász.

Kenyeres Attila az utca lakóinak képviseletében még hozzátette, nemrégiben fogadta őket Horvát Tímea, Szabadka alpolgármestere, aki ígéretet tett arra, hogy hamarosan sor kerül egy megbeszélésre, amelyen a polgármester, a városi közigazgatás vezetője és a felügyelőségek képviselői is ott lesznek, így egyelőre a lakók nem terveznek semmilyen megmozdulást.