2024. március 28., csütörtök
KALANDTÚRA

Advent az Alpokban

Volt szerencsém jó néhány adventi vásárban forralt borozni meg virslit kóstolni. Legemlékezetesebb a mariazelli vásár volt. A szokásos papírtálcán a virsli, a mustár és a zsemle mellett volt reszelt sajt is – gondoltam én. Mikor mohón megkóstoltam, villámgyorsan megállapítottam, hogy a reszelék az torma. Igazi békebeli, kerítésszaggató, orrtisztító hegyi torma volt. Mind a mai napig megkönnyezem, amikor eszembe jut. De lássuk mi a kínálat az Alpok néhány nagyobb városában az adventi időszak idején!

Földrajzilag és érzelmileg a bécsi adventi vásár van hozzánk legközelebb, az árak tekintetében viszont legtávolabb. Bécsben nagy hangsúlyt fektetnek a házi készítésű, egyedi kézműves termékekre. Legyen szó viaszfigurákról, fenyőfa díszekről, fából faragott betlehemekről, a kínálat végeláthatatlan. A haspárti látogatóknak okvetlenül meg kell kóstolniuk a kemencében sült krumplit, melynek a közepét kivájják, és megtöltik különböző majonézes-sonkás öntetekkel. A bécsi adventi vásárból a turisták általában egy félgömb alakú mécsestartót visznek haza, melynek falába különböző ünnepi motívumok vannak belevésve.

A fővárosból a stájerországi Mariazellbe megyünk, Európa egyik leghíresebb Mária-kegyhelyére. Az ezer méter magasan fekvő városka a tormáján túl mézeskalácsáról és likőrjéről híres. Tradicionális hegyi gyógyfüvekből és virágokból főzik a likőrt, míg a Pirker család 200 éves titkos recept alapján süti a mézeskalácsot. A manufaktúra látogatható, a süteménykészítés minden pillanata elleshető, de a fűszer-kombinációt és a recepteket a ház trezorjában őrzik.

Tirol felé haladva Grazban érdemes megkóstolni a finomabbnál finomabb leveseket. Hogy az élvezet nagyobb legyen, a jó fűszeres-kolbászos leveseket cipó belsejében tálalják. Az ügyesebbek a cipó tetejéről lekanyarintott kenyérdarabbal kanalaznak.

Olaszországba érve a virslit sonka váltja fel, a német kultúrát, hagyományt és konyhát a mediterrán ízei. Dél-Tirolban a Mercantino di Natale fő specialitásai a szendvicsek különféle sonkákkal, a meleg almás rétes, a sült gesztenye és a pirított mandula karamellás öntetben. Trentino Alto Adige tartomány öt kisebb középkori városának adventi vásárai képezik a Karácsonyi csillagok útvonalat. A hangulat leírhatatlan.

Látogassunk még el a Bajor régióba is, hogy teljes legyen a kör. Innsbruckban, Salzburgban és Linzben árulnak ugyan virslit, de a sült kolbász az igazi specialitás. A müncheni Marienplatzon a százféle kolbász mellett a fehér virsli a fő attrakció. A Weisswurstot 150 évvel ezelőtt véletlenül találta ki egy helyi kocsmáros, aki kifogyott a kolbászhoz szükséges vékonybélből, és borjúbélbe töltötte a szerecsendióval, citrommal, gyömbérrel és petrezselyemmel gazdagon megspékelt masszát.

Az Alpok hófedte hegycsúcsai között ezekben a napokban ünnepre fordul a december. Több száz bódéból sok ezer liter forralt bor, fahéjas tea, rum és puncs melegíti fel a testet-lelket. A karácsonyi gyertyák, melódiák, lampionok és süteményillatok egyre hangosabban jelzik, hogy hamarosan megszületik a kis Jézus.