2024. április 19., péntek
BIRKÓZÁS

Nyolcadik a Proleter

Lőrincz Tamás (alul) szépen teljesített új súlycsoportjában, a 75 kg-ban, a bronzmérkőzésen is legyőzte a trófeás Dzsulfalakjant (MTI)

Lőrincz Tamás (alul) szépen teljesített új súlycsoportjában, a 75 kg-ban, a bronzmérkőzésen is legyőzte a trófeás Dzsulfalakjant (MTI)

Budapesten befejeződött a klubcsapatok világkupája, amelyet végül teljesen megérdemelten az impozáns felkészültséget mutatott iráni Szina Szanat együttese nyert meg, miután a döntőben 5:3-ra győzött a török Isztambul ellen.

A magyar csapatok közül az BS Plastic Budapest nevű első felállítás elődöntős volt, de 5:3-ra kikapott az Isztambul ellen, így a bronzéremért küzdött a Davor Štefanek erősítette második iráni csapat, a Bimeh Razi ellen, de a házigazdák nem tudtak mire menni a perzsákkal, s végül a 4. helyen végeztek. Štefanek egyébként óriásit küzdött a másik elődöntőben, ahol a két iráni csapat nézett farkasszemet egymással, s 9:9-cel végül Ali Arszlan győzött ellene.

Az is kiderült, hogy miért nem jött létre a várva várt Štefanek–Nemes Máté párharc. A zentai fiatalember megsérült a fehérorosz Kardas ellen, bekötötték a fejét, de felszakadt az ajka is, és megsérült az állkapcsa. Nemes Máté becsületére legyen mondva, pénteken mégis vállalta a szereplést, de ilyen állapotban az orosz Szalejevvel nem tudta komolyan felvenni a versenyt, a másik meccsen viszont nyert a magyar Kozák ellen (4:0). A Proleter egyébként nem birkózott rosszul pénteken sem, hiszen mindkét meccsét döntetlenre vívta, ám a technikai pontokban rosszabb volt. A moszkvai MGFSO ellen Nemes Viktor, Báló Petar, Mihail Kadzsajev és Alekszandr Cserneckij hozta a párharcokat, a 7. helyért való küzdelemben pedig a két Nemes, valamint Kadzsajev és Cserneckij győzött, de technikai pontokban ismét rosszabbak voltak (14:17), így a 8. helyen végeztek, ami a 16 csapat versengésében nem is nevezhető olyan rossznak, mert ide valóban a világ legjobb klubjai neveztek be.

Eredmények, elődöntő: Isztambul (török)–BS Plastic Budapest (magyar) 5:3, Szina Szanat (iráni)–Bimeh Razi (iráni) 6:2. Az 5–8. helyért: Dinamo (örmény)–Europrofil Budapest (magyar) 5:3, MGFSO (orosz)–Proleter (szerbiai) 4:4. A 9–12. helyért: Samson (ukrán)–NYAC (amerikai) 7:1, Grodno (fehérorosz)–Berkut (kirgiz) 7:1.

Helyosztók, a 11. helyért: NYAC–Berkut 4:4. A 9. helyért: Grodno–Samson 5:3. A 7. helyért: Europrofil Budapest–Proleter 4:4. Az 5. helyért: Dinamo–MGFSO 4:4. Bronzmérkőzés: BS Plastic Budapest–Bimeh Razi 2:6. Döntő: Szina Szanat–Isztambul 5:3.