2024. április 24., szerda

Gyásznapot hirdettek Törökországban

Kettős robbantás volt Isztambulban - 29 halottról és 166 sebesültről tudni

Törökország egynapos nemzeti gyászt hirdetett vasárnapra, miután előző este egy kettős merényletben Isztambul szívében legalább 29 ember életét vesztette, 166 pedig megsebesült - írta az Anadolu török állami hírügynökség vasárnap.

Binali Yildirim török miniszterelnök elrendelte a zászlók félárbocra engedését, miután a Besiktas labdarúgó klub stadionja közelében szombat este felrobbantottak egy autóba rejtett pokolgépet a készenléti rendőrök autóbusza mellett, majd 45 másodperccel később egy közeli parkban egy öngyilkos merénylő levegőbe röpítette magát.

Süleyman Soylu belügyminiszter elmondta, hogy a halálos áldozatok közül 27-en rendőrök, ketten pedig civilek voltak. A belügyi tárca vezetője hozzátette, hogy 10 embert állítottak elő a támadások miatt, amelyek elkövetőjeként egyelőre senki sem jelentkezett.

A múltban az Iszlám Állam dzsihadista szervezet és a Kurdisztáni Munkáspárt nevű kurd szeparatista terrorszervezet vitt véghez hasonló merényleteket török földön.

"Terrorcselekményről van szó, amelynek célpontja egyértelműen a rendőrség volt" - állította Numan Kurtulmus kormányfő-helyettes.

A történtek után Recep Tayyip Erdogan török elnök elhalasztotta vasárnapra tervezett kazahsztáni látogatását.