2024. március 28., csütörtök
BRASSÓI TUDÓSÍTÓNKTÓL

Küszöb alatt, küszöb fölött

Minden előrejelzés szerint a baloldali Szociáldemokrata Párt nyeri a vasárnapi romániai parlamenti választásokat. A Nemzeti Liberális Párt népszerűségének sokat ártott az elnökválasztáson győztes jelöltjének, Klaus Iohannisnak a gyatra szereplése, illetve a párt támogatásával kormányzó szakértői kormány elutasítottsága.

Mindkét nagy párt igyekezett rendszerellenes szatellitpártot is indítani. A szociáldemokraták a magyarellenes és nacionalista Románia Egységéért párttal próbálkoztak, valószínű sikertelenül. A liberálisok sem lehetnek túlságosan elégedettek az általuk (fel)futtatott Mentsük Meg Romániát Szövetséggel. A pártot ugyan tíz százalék körül mérik, ám a szavazók a liberálisok egykori szavazóiból kerültek ki. Az igazi liberális ideológiát a Liberálisok és Demokraták Szövetsége képviseli, elnöke az egykori miniszterelnök Calin Popescu Tariceanu. (Ő egyébként az egyetlen, aki nem utasítja el zsigerből a Romániai Magyar Demokrata Szövetséggel az együttműködést.) A volt államelnök, Traian Basescu pártja, a Népi Mozgalom Pártja is ringbe száll, csekély eséllyel.

Ezúttal nem lesz magyar–magyar verseny. A Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) és a Magyar Polgári Párt – RMDSZ listán – együtt indít jelölteket. Az Erdélyi Magyar Néppárt (EMNP) előbb úgy nyilatkozott, hogy nem indul a választásokon, majd két nap múlva bejelentette, hogy a székelyföldi autonómia iránt elkötelezett függetleneket támogat. Újabb két nap múlva kiderült, a független jelöltek az EMNP vezetői. Végül a jelöléseket az EMNP visszavonta, arra hivatkozott, hogy külföldi partnereivel tanácskozva arra a következtetésre jutott, mégsem indul a választásokon. A külföldi partner a FIDESZ–KDNP szövetség, amely első ízben kampányolt az RMDSZ–MPP jelöltjei mellett. Előbb Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes, majd Kövér László házelnök beszélt az összefogás szükségességéről. Csütörtökön pedig Orbán Viktor miniszterelnök Szatmárnémetiben találkozott Kelemen Hunor RMDSZ-elnökkel és a választókkal.

Amint azt megszoktuk, Orbán Viktor beszédével sokaknak üzent.

Elsősorban az erdélyi választóknak: „Azt szeretném, ha nem lehetne átnézni a magyarokon” – mondta a közös sajtótájékoztatón Orbán Viktor, hangsúlyozva: a romániai magyaroknak ki kell állniuk az érdekeikért. Azaz élniük kell a szavazati jogukkal.

Másodsorban Bukarestnek: Magyarország sikeres Romániában érdekelt. Egyrészt felebaráti okokból, másrészt mert szomszédos országok lévén Románia sikere felértékeli Magyarországot is.

És abban is volt másoknak – elsősorban az EMNP-nek és a MÁÉRT nyilatkozatot alá nem író Tőkés Lászlónak – célzott üzenet, hogy Orbán Viktor gratulált Kelemen Hunornak, amiért „az adott körülmények között létrehozható legszélesebb összefogást teremtette meg” a választásra. „Összefogni mindig jobb, mint széthúzni” – egyértelműsítette a magyar kormányfő.

Sokan próbálják – és nem minden siker nélkül – lebeszélni az erdélyi magyarokat a szavazásról. Azt állítják, hogy az autonómia feltétele, az RMDSZ kibuktatása a bukaresti parlamentből. Azt is állítják, hogy hatékony érdekvédelmet a mai érdekvédelem romjaira lehet csak építeni.

Az előbbi állítás hamisságát mi sem illusztrálja jobban, mint az, hogy az RMDSZ semmiképpen sem marad ki a törvényhozásból, mert a székely megyékben az alternatív küszöböt meglépi. Az ötszázalékos választási küszöb elérése a mai nacionalizmustól és magyargyűlölettől sem mentes romániai légkörben az erdélyi magyarság erejét és összetartását demonstrálná.