2023. május 30., kedd
többen meghaltak

Kisiklott és felrobbant egy tehervonat Bulgáriában

Kisiklott és robbanást okozott egy gázszállító tehervonat szombat hajnalban Bulgária észak-keleti részén, a hatalmas robbanás mintegy 50 épületet letarolt, és a legfrissebb, esti jelentések szerint legalább hét ember halálát okozta.

A vasúti katasztrófa következtében a bolgár belügyminisztérium közlése szerint 29-en sérültek meg, sokakat közülük súlyos égési sérülésekkel vittek kórházba.

A Fekete-tengeri Burgasz kikötőjéből a Duna menti Rusze városába tartó szerelvény két tartálykocsija siklott ki hajnali 5 óra 40 perckor Hitrino falu állomásán. Az egyik tartályban propán-bután, a másikban propilén gáz volt. A kocsik nekiütköztek egy elektromos vezetéknek, majd felrobbantak és lángolni kezdtek.

A lángok megfékezésén és a túlélők felkutatásán mintegy 150 tűzoltó dolgozott. A rendőrség is vizsgálja a baleset körülményeit, és megkezdték a balesetet túlélő mozdonyvezető kihallgatását.

"A két robbanás súlyos tüzet okozott, és legalább húsz épületet romba döntött. Sok a sebesült. Sokan megégtek" - mondta a reggeli híradásokban Georgi Kosztov, a szófiai belügyminisztérium főtitkára.

A helyszínen készült videofelvételek számos lángokban álló házat mutattak, és mentőautókat, amint sérülteket visznek el a mintegy 900 lakosú településről. Nurudin Iszmail hitrinói polgármester újságíróknak azt mondta, hogy gyerekeket temetett maga alá az egyik összeomló ház.

Nikolaj Nikolov, a bolgár rendőrség tűz- és katasztrófavédelmi illetékese reggel még úgy nyilatkozott, hogy a hatóságok nem számítanak újabb robbanásra. Később, robbanásveszélyre hivatkozva, mégis kiürítették az egész települést, és különleges mentők megkezdték a szerelvény többi tartálykocsijában lévő veszélyes anyagok átfejtését és elszállítását.

Bojko Boriszov bolgár miniszterelnök, aki a nap folyamán felkereste a katasztrófa helyszínét, arra kérte az állampolgárokat, hogy véradással segítsenek a sérültek ellátásában.

Boriszov az újságíróknak azt mondta, hogy még emelkedhet a halálos áldozatok száma. Szavai szerint a sérültek közül néhányan testfelületük több mint 90 százalékán megégtek, és a robbanás okozta károk is igen kiterjedtek a faluban.

A kormány hétfőre nemzeti gyásznapot hirdetett a robbanás áldozatainak tiszteletére.