2024. április 19., péntek

A gyümölcstermesztésre irányul a figyelem

A mezőgazdasági minisztérium jövőre 3,7 milliárd dinárral nagyobb keretből gazdálkodhat

A köztársasági büdzsé következő évi javaslata bizonyos területek esetében érdemi növekedést hoz. Ilyen a mezőgazdaság, amelyre az állam az idei megközelítőleg 40 milliárd dinár helyett 43,78 milliárd dinárt kíván fordítani. Ez a költségvetésnek csaknem a 8,11 százaléka.

Fremond Árpád (Molnár Edvárd felvétele)

Fremond Árpád (Molnár Edvárd felvétele)

A támogatások szempontjából a növekedés azt jelenti, hogy a fejlesztésekre az ideihez képest 2,2 milliárd dinárral jut több, a kifizetőügynökség költségvetése pedig 2,5 milliárd dinárral növekszik – nyilatkozta lapunknak Fremond Árpád, a Vajdasági Magyar Szövetség köztársasági parlamenti képviselője.

– A kifizetőügynökség hatáskörébe tartozó támogatások témájában érdemes kiemelni, hogy az anyakocák és a tenyészkanok esetében 7000-ről 10 ezer dinárra növelik a támogatást. A méhészek a jövőben kaptáranként az eddigi 600 dinár helyett 720 dináros támogatást kapnak. A többi támogatási forma természetesen megmarad, a fejőstehenek után 20 ezer dináros támogatást kapnak a gazdák, a juhok és a kecskék után 4 ezer dinárt, a bikák után marad a 10 ezer dináros támogatás, a sertések után pedig ezer dinárra számíthatnak a tenyésztők. Az anyatehenek után, amelyek folyamatosan borjakat nevelnek, és emiatt kiesnek a tejtermelésből, a jövőben legalább 5 ezer dináros támogatást irányoz elő a minisztérium. Ez kedvező intézkedés a gazdák szempontjából. A tejprémium marad 7 dinár, a területalapú támogatás pedig 4 ezer dinár. Mindezen felül számos fejlesztésre számíthatnak a gazdák 2017-ben. A vidékfejlesztés témájában szakmai összejöveteleket, konferenciákat, kiállításokat fognak szervezni a gazdák számára. Az elmúlt időszakhoz képest ez újdonságnak számít. A mezőgazdasági minisztérium a tervek szerint eszközbeszerzések és fejlesztések tekintetében külön támogatásokat eszközöl a következő évben. A gyümölcstermesztésben kisebb traktorok, gépek vásárlását támogatja majd az állam, a termelők 50 százalékos költségtérítésre számíthatnak. Ha valaki hűtőházat és/vagy feldolgozói létesítményt akar, szintén 50 százalékos költségtérítésre számíthat. Mindehhez persze hozzá kell tenni, hogy a termelőnek előbb meg kell valósítania a beruházást, és azt követően igényelheti költségei 50 százalékának a megtérítését. A növénytermesztésben és az állattenyésztésben használatos kapcsolható eszközök vásárlását 40-50 százalékos visszatérítéssel támogatja az állam – taglalta Fremond.

A képviselő értékelése szerint jó, hogy az állam továbbra is kiemeltként kezeli az állattenyésztést, hiszen ezen a területen még számos a kihasználatlan lehetőség, például a borjútőkehús kiszállítása az Európai Unióba. Úgyszintén bizakodásra ad okot, hogy az állam a gyümölcstermesztést is kiemelt területként támogatja – tette hozzá Fremond.

A mezőgazdasági támogatásokról és a vidékfejlesztésről szóló törvény módosítási javaslata, amely megerősíti a jövő évi támogatásokat, a köztársasági parlament hétfőn kezdődő ülésén szerepel napirenden.

Azokkal a hírekkel kapcsolatban, hogy a következő évben eltörölhetik a behozatali tejre elrendelt védővámot, a képviselő egyelőre nem tudott érdemben nyilatkozni, elmondása szerint mindeddig nem született végleges döntés a témában. Bizonyos változások biztosan lesznek, részletek erről feltehetően a következő napokban, esetleg hetekben derülnek ki – tette hozzá Fremond.