2024. április 25., csütörtök

Gyermekeknek fenntartva!

A városházán bemutatták a Gyermekeknek fenntartva elnevezésű projektumot, amelyet a kiskorúak közötti erőszak megfékezése céljából dolgoztak ki.

A Gyermekeknek fenntartva projektum megvalósításán a Laureat Kft. dolgozik, a vállalat az újvidéki színészek és szerzők menedzselésével foglalkozik. A projektum az önkormányzat és az Állami munkahely (Državni posao) tévésorozat szereplőinek együttműködésével valósul meg. Célja, hogy széleskörű társadalmi akciót bonyolítsanak le a kiskorúak közötti erőszak megfékezésének érdekében, amelynek keretében a gyermekeket illedelmes viselkedésre tanítják – kulturális műsorokat adnak elő, multikulturalizmussal kapcsolatos ismertetőket tartanak.

– Az állami, a civil és a szakmai szektor együttműködése láthatóan kiváló eredményeket mutatott az utóbbi időben, ezért ezt az együttműködési módszert választottuk a Gyermekeknek fenntartva projektum esetében is. Tapasztalatból azt is tudjuk, hogy sokkal jobb eredményt érünk el abban az esetben, ha a fiatalokkal ismertetjük „hogyan kell”, és nem arra mutatunk rá, mit rontottak el. Ennek a projektumnak köszönhetően megmutatjuk a gyermekeknek, hogyan kell a médiát úgy használni, hogy számukra is érdekes legyen, és hogy elsajátíthassák az igazi értékeket. Önkormányzatunk mindig támogatni fogja azokat, akik a fiatalokkal foglalkoznak, és szeretnék elérni, hogy a fiatalokban tudatosuljanak a valódi értékek – mondta Dalibor Rožić, a városi tanács művelődési ügyekkel megbízott tagja.

Marijana Šarkić, a Laureat tagja kifejtette, a projektummal kapcsolatos aktivitások szeptemberben kezdődtek, és december végéig tartanak. Hat rövid videót készítettek, amelyekben a gyermekeké volt a főszerep, a rendezők Nikola Škorić, Dejan Ćirjaković és Dimitrije Banjac. A forgatókönyv írásában részt vett Mladen Ordarević is.

– A projektum célcsoportja a gyermekek, a szüleik és a tanárok, igyekeztünk kialakítani a megfelelő kommunikációs csatornát, ezt végül a http://www.nijezezanje.rs/ és a YouTube honlap biztosította. Képzőművészeti, irodalmi és fényképészeti pályázatokat szerveztünk, amelyekre több száz munka érkezett. A projektum befejező részében tribünt szervezünk, amelyet december 22-én tartunk meg a Bölcsészettudományi Karon – mondta Danijela Lalić projektumkoordinátor.