2024. április 18., csütörtök

Kézműves képzés

A Palicsi Vállalkozók Fóruma, azaz a Pavafo Egyesület október és november folyamán Készítsünk hagyományos használati tárgyakat címmel szervezett képzést, ahol a jelentkezők a szalma, a csuhé és a gyékény megmunkálását sajátíthatták el. A kézműves képzés a Bethlen Gábor Alap támogatásával került megtartásra, és olyanok jelentkezését várták, akik kézművességgel foglalkoznak, vagy szeretnének foglalkozni. A képzésen összesen huszonöten vettek részt.

Az előadások és gyakorlati órák a palicsi helyi közösség épületében folytak, és a támogatásnak köszönhetően a részvétel ingyenes volt, így az előadások mellett a résztvevők megkapták a tananyagot és a munkához szükséges alapanyagot és eszközöket is. A tanfolyam végén záróvizsgát tettek, a képzést pedig az elkészült tárgyakból álló kiállítás zárta, melynek a Palicsi Könyvtár adott otthont.

A Pavafo Egyesület tavaly sikerrel megvalósította A női kézművesség útja elnevezésű márka kiépítése című projektumát, amelybe számos, kézműves termékek előállításával foglalkozó nőt kapcsoltak be, akiket a gazdasági lehetőségeik kiaknázására tanítottak. A Készítsünk hagyományos használati tárgyakat elnevezésű projektummal a termékkínálatot szerették volna bővíteni, s azzal, hogy megtanítanak néhány hagyományos kézműves technikát, egyfajta lehetőséget szerettek volna felkínálni a még itthon maradóknak, hogy később maguk is tudjanak hagyományos használati tárgyakat készíteni és ezeknek a termékeknek az eladásával bevételhez jutni, ezzel erősítve a vajdasági magyar nők gazdasági erejét.