2024. április 24., szerda
BIRKÓZÁS

Jó kezdés után vereség az irániaktól

A Proleter ma az 5–8. helyért birkózik Budapesten a klubcsapatok világbajnokságán
Lévai Zoltán akciója a román Irinel Botez ellen az A csoport 2. fordulójában (MTI)

Lévai Zoltán akciója a román Irinel Botez ellen az A csoport 2. fordulójában (MTI)

Tegnap Budapesten négy csoportban megkezdődött a bajnokcsapatok kötöttfogású világkupája, amelyet az első két alkalommal Irán szervezett meg, most pedig Magyarország. A magyarok és az irániak 2-2 csapatot indítottak, Szerbiát pedig a Proleter képviseli. A nagybecskerekiek további két birkózóval erősítettek az eseményre, így 71 kg-ban a Spartacus válogatottját, Aleksandar Maksimovićot, 98 kg-ban pedig a grúz Mihail Kadzsajevet vették kölcsönbe, és a Proleter edzője, Vojislav Trajković segítőjeként a szőnyeg mellett ül a Spartacus tapasztalt rókája, Sreten Damjanović is. Az ilyen fajta erősítés nem idegen más kluboknál sem, így például az iráni második csapatot, a Bimeh Razit Davor Štefanek segíti. Mindez azért érdekes, mert a belgrádi sajtó rosszul tájékoztatott, s a szerb bajnok csoportjában pont az említett iráni gárda van, a fehérorosz és a horvát bajnokkal együtt, így tehát végre létrejöhetett a nálunk már nagyon várt összecsapás az olimpiai bajnok Štefanek és a zentai Nemes Máté között. Létrejöhetett – volna, de Máté nem vállalta a meccset, ki sem jött a szőnyegre…

A nagybecskerekiek egyébként a lehető legerősebb felállásban utaztak el, így a két említett légióson és Mátén kívül ott van a csapatban Frísz Krisztián (59 kg), Nemes Viktor (75 kg), Báló Petar (80 kg), Nikolaj Dobrev (85 kg) és az ukrán Alekszandr Cserneckij (130 kg), de nem is ártott a legjobbnál is jobb felállítás, mert csak a csoportelsők jutottak az elődöntőbe. Tegnap a csoportmérkőzéseket tartották meg, ma pedig a helyosztók, az elődöntők és a döntő lesz műsoron.

A Proleter kiválóan kezdett, hiszen a rajton nagy arányban verte a Zagrebot, majd 5:3-ra a fehérorosz bajnokot is legyőzte, de a mindent eldöntő mérkőzésen az irániak túl kemény ellenfélnek bizonyultak, így a szerbiai bajnok nem jutott be a mai elődöntőbe, hanem az 5–8. helyért birkózhat.

Az 1. forduló, A csoport: BS Plastic (magyar 1.)–Dinamo (örmény) 6:2, Samson (ukrán)–Olympic Hope (román) 4:4 (19:12). B csoport: Europrofil (magyar 2.)–NYAC (amerikai) 6:2, Isztambul (török)–Ethnikosz (görög) 8:0. C csoport: Szina Szanat (iráni 1.)–Berkut (kirgiz) 8:0, MGFSO (orosz)–Olympic Hope (lengyel) 7:1. D csoport: Bimeh Razi (iráni 2.)–Grodno (fehérorosz) 6:2, Proleter (szerb)–Zagreb (horvát) 7:1.

A 2. forduló, A csoport: BS Plastic–Olympic Hope 7:1, Dinamo–Samson 5:3. B csoport: Europrofil–Ethnikosz 8:0, Isztambul–NYAC 6:2. C csoport: Szina Szanat–Olympic Hope 7:1, MGFSO–Berkut 8:0. D csoport: Bimeh Razi–Zagreb 8:0. Proleter–Grodno 5:3.

A D csoport döntő mérkőzésén:

Proleter–Bimeh Razi 1:7

Részeredmények, 59 kg: Frísz–Abduli 0:1 (0:9, t. tus). 66 kg: Štefanek 0:1 (0:5, k. n.). 71 kg: Maksimović–Belfakeh 0:1 (1:4). 75 kg: Nemes V.–Julfalakjan 1:0 (2:1). 80 kg: Báló–Taheriszartan 0:1 (0:8, t. tus). 85 kg: Csábi–Nouri 0:1 (1:10, t. tus). 98 kg: Kadzsajev–Alijarifeiza 0:1 (3:4). 130 kg: Cserneckij–Gasemimonja 0:1.

A 3. forduló többi eredménye, A csoport: BS Plastic–Samson 6:2, Dinamo–Olympic Hope 7:1. B csoport: Europrofil–Isztambul 4:4 (15:16), NYAC–Ethnikosz 4:4. C csoport: Szina Szanat–MGFSO 6:2, Olympic Hope–Berkut. D csoport: Grodno–Zagreb 7:1.

Az elődöntőben: BS Plastic–Isztambul, Szina Szanat–Bimeh Razi.

A világbajnokság is Budapesten lesz

A klubvilágkupa után szintén a budapesti BOK (régebben SYMA) csarnokban lesz a nem olimpiai súlycsoportok világbajnoksága, amely egyébként magyar kezdeményezésre került a fővárosba, de a Nemzetközi Birkózószövetség (UWW) is mellé állt, hiszen mindez főpróbája a márciusi, szombathelyi U23-as Eb-nek, de főként a 2018-as budapesti világbajnokságnak. Az előzetes információk szerint súlycsoportonként átlagosan 30 versenyző indul majd, tehát népesebb lesz a mezőny, mint a riói olimpián. A házigazda magyarok természetesen minden súlycsoportban indítanak résztvevőt, és valamennyi fogásban érmet várnak, arról viszont nincs tudomásunk, hogy szerbiai birkózó fellép-e.

Itt kell megemlíteni, hogy az alkalmat kihasználva tegnap Budapesten ülésezett az UWW elnöksége. Állítólag az olimpiák utáni szokásos ülésről van szó, amelyen a következő négy év legfontosabb teendőit és irányvonalát határozzák meg, de az előzetes hírek szerint az olyan javaslatokat is megvizsgálták, hogy egy-egy súlycsoport küzdelmei két napig tartsanak, vezessék be a női kötöttfogást és módosítsák a súlycsoportokat.