2021. október 24., vasárnap

Oroszország segítséget nyújt a fegyveres erők korszerűsítésében Kubának

Technológiai együttműködési megállapodást írt alá a honvédelem terén Kuba és Oroszország, Dmitrij Rogozin orosz miniszterelnök-helyettes pénteki közlése szerint Moszkva "módszertani" segítséget nyújt Havannának a fegyveres erők korszerűsítésében.

A csütörtöki havannai aláíráson részt vevő Rogozin hangsúlyozta: nem fegyverszállításról egyeztek meg, hanem segítségnyújtásról. Oroszország abban segít, hogyan kell hosszú távú programot kialakítani a fegyveres erők fejlesztéséhez és a haditechnikai eszközök felújításával kapcsolatos munkákhoz.
Rogozin rámutatott, hogy Oroszországnak megvannak az effajta segítséghez szükséges szakértői is, és emlékeztetett, hogy a kubai fegyveres erők az egykori Szovjetunióból kapott haditechnikai eszközöket használnak.
Először is létrehozzák a szükséges támaszpontokat a felújításhoz, szervízszolgáltatásokat végeznek az adott eszközökön, és új szállítmányok is érkeznek majd Kuba teljes védelmének biztosításához, hogy a szigetország fel tudjon lépni a modern kihívásokkal szemben - mondta az együttműködési megállapodásról a kormányfőhelyettes.
A TASZSZ orosz hírügynökség jelentésében nem tért ki arra, hogy Rogozin mit értett új szállítmányok alatt.
Dmitrij Rogozin hozzátette: a segítségnyújtás Oroszország számára is előnyös lesz, különösen a robottechnológia terén.
Az egyezmény - amelyet kubai részről Ricardo Cabrisas Ruiz, a minisztertanács elnökhelyettese írt alá -
2020-ig hatályos.