2024. április 20., szombat

Európai úton – önmagunk miatt

A szerb kormányfő élesen bírálta a horvát viszonyulást a 26. tárgyalási fejezet megnyitásának ellehetetlenítése miatt

Aleksandar Vučić kormányfő a 26. tárgyalási fejezet megnyitásának Horvátország részéről történt megakadályozása kapcsán tartott sajtótájékoztatóján a szerb–horvát kapcsolatokat elemezte elsősorban a nemzeti kisebbségekkel szembeni viszony szemszögéből. Felhívta a figyelmet arra, hogy Szerbia a horvát kisebbség minden egyes kérésének eleget tett az elmúlt hónapokban, a horvát elnök asszonnyal kötött államközi szerződés aláírását követő időszakban, miközben Horvátországban állandó jellegűnek számítottak a szerbség elleni támadások, usztasa, fasiszta üzeneteket közöltek, felszakították a második világháborús sebeket, megpróbálták kioktatni Szerbiát, miközben maguk azt sem tudják, mit jelentenek az európai értékek – jegyezte meg. Szerbia senkinek sem fogja megengedni, hogy kioktassa, s nem fogja reakció nélkül hagyni, ha úgy érzi, igazságtalanság érte, közölte a miniszterelnök élesen bírálva a hivatalos Zágráb magatartását.

Nem akar soha többet tárgyalni a 26. fejezetről – mint fogalmazott: nincs miért beszélgetni arról, Szerbia minden elvárásnak eleget tett. Elmondása szerint Brüsszelből is azért tért haza, mert egyetlen okot sem tudott senki mondani arra vonatkozóan, miért nem nyitható meg e fejezet. Köszönetet mondott az EU 27 tagállamának, amelyek támogatták a tárgyalás elindítását e fejezet kapcsán, s lényegesnek tartotta tisztázni, egyedül Horvátország volt ez ellen. Mint mondta, nem érdekli, mikor nyílik meg a szóban forgó fejezet, Szerbia elsősorban saját maga miatt fogja teljesíteni a csatlakozási elvárásokat, az EU pedig „akkor és olyan ütemben nyitja majd meg a fejezeteket, amikor és amilyenben csak akarja”.

Az EU, a horvát ellenállás következtében, most két fejezetet nyitott meg a korábban kilátásba helyezett három helyett: a közbeszerzésekkel foglalkozó 5., valamint a tudománnyal és kutatásokkal foglalkozó 25. fejezetet.