2024. április 25., csütörtök

Újravizsgálják a Topčider-ügyet

Bizottság alakul a 12 évvel ezelőtti gyilkosság körülményeinek feltárására
Aleksandar Vučić kormányfő, Zoran Đorđević véderőminiszter és Ljubiša Diković vezérkari főnök (háttal) a szülőkkel és a jogi képviselőkkel tegnap folytatott beszélgetés során (Beta)

Aleksandar Vučić kormányfő, Zoran Đorđević véderőminiszter és Ljubiša Diković vezérkari főnök (háttal) a szülőkkel és a jogi képviselőkkel tegnap folytatott beszélgetés során (Beta)

A kormányfő tegnap támogatta a Topčider-üggyel foglalkozó bizottság megalakítását, amelyben helyet foglalnak majd a védelmi minisztérium, a katonai biztonsági ügynökség, a belügyminisztérium, a védelmi tájékoztató ügynökség, a felső ügyészség, a szervezett bűnözéssel foglakozó ügyészség képviselői, valamint az áldozatokat képviselő ügyvédek, Predrag Savić, Olgica Batić, továbbá Aleksandar Đurić és Aleksandar Đorđević. A bizottságnak Dragan Jakovljević és Dražen Milosavljević katonák halálának a körülményeit lesz a dolga felderíteni.

A 2004. október 5-én történt tragédia a vizsgálat eredményének hivatalos változata szerint úgy zajlott le, hogy Jakovljević katona először meggyilkolta katonatársát, majd pedig végzett magával. Ezt a magyarázatot az FBI washingtoni laboratóriuma cáfolta a rendelkezésükre álló tárgyi bizonyítékok alapján, ugyanakkor a boncolási jegyzőkönyvek alapján a michigani orvosszakértő is kizárta az öngyilkosság lehetőségét. A napokban pedig az újvidéki Forenzikus Kutatóközpont bizonyította be az esemény háromdimenziós rekonstrukciójával, hogy a két katona halálát csak egy harmadik személy okozhatta.

Aleksandar Vučić a szülőkkel és a jogi képviselőkkel tegnap folytatott beszélgetés után jóváhagyta a szülők, valamint a jogi képviselők kezdeményezését, miszerint a kormány alakítson egy szakbizottságot, amely újra megvizsgálja a tizenkét évvel ezelőtt Belgrádban, a Karaš katonai létesítménynél őrségben volt két katona meggyilkolásának a körülményeit. A kormányfő már tegnap a kormány elé terjesztette a kérelmet, s az döntést hozott a bizottság megalakításáról.