2024. április 24., szerda

Autóút Banjalukáig?

Dodik és Vučić a közös infrastrukturális projektumokról tárgyalt

A Szerbiát és a boszniai Szerb Köztársaságot összekötő infrastruktúra kiépítésébe történő beruházás volt a fő témája Aleksandar Vučić kormányfő és Milorad Dodik, a boszniai Szerb Köztársaság elnöke tegnapi belgrádi tárgyalásának.

– A szóban forgó autópálya Szerbiából a Rača határátkelőn át vezetne vagy egy másik határátkelőhelynél Bijeljina felé, majd pedig Brčko irányába, hogy azután a Banjaluka és Bijeljina közötti autóútra csatlakozhasson – emelte ki Dodik a megbeszélést követően. Szavai szerint ez lenne a legjobb közúti összeköttetés Szerbia és a Szerb Köztársaság között.

Hozzátette ugyanakkor, hogy Prnjavor és Doboj között már kiépült egy 36 kilométer hosszú szakasz, így csak további 36 kilométer autóútra lenne szükség, hogy ezen az útvonalon el lehessen jutni Banjalukáig. Mint mondta, ez az építkezés a jövő év végéig, de legkésőbb 2018 tavaszáig befejeződik. Kiemelte, ez a 72 kilométeres útszakasz gazdasági, de számos más szempontból is nagyon fontos a Szerb Köztársaság számára.

Az elsősorban infrastruktúrával kapcsolatos projektumokat taglaló tanácskozás során szóba került egy új, Ljubovija és Bratunac közötti híd építése is a Drinán. Dodik elmondta, a szerb kormány támogatásának köszönhetően a Srebrenicában tervezett beruházások is új fordulatot vettek. Szerbia ugyanis 5 millió eurót ajándékozott Srebrenicának, ebből 2 millió költségvetési támogatás, a többit az infrastruktúra kiépítésére szánták.