2024. április 24., szerda

Az építőkre összpontosítsunk

Két évszázad katolikus templomainak építészeti monográfiáját mutatták be Újvidéken

Tegnap ünnepélyes keretek között mutatta be A római katolikus templomok építészete Vajdaságban 1699–1939 (Arhitektura rimokatoličkih crkava Vojvodine od 1699. do 1939. godine) című könyvet Pásztor István, a Tartományi Képviselőház elnöke, Đura Gašparević Sremska Mitrovica-i püspök és dr. Aleksandar Kadijević recenzens Újvidéken, a Vajdasági Archívum épületében.

Fotó: Ótos András

Fotó: Ótos András

A szerb–magyar nyelvű önálló monográfiát dr. Dubravka Đukanović egyetemi tanár írta hatéves kutatómunkája után a vajdasági katolikus templomok építészetéről. A Tartományi Műemlékvédő Intézet kiadásában megjelent, csaknem hatszáz oldalas, remek könyv szerzője okleveles építőmérnök, aki összegyűjtötte, majd kronológiai, tipológiai és stíluskritikai szempont szerint rendszerezte és publikálta a gazdag anyagot 243 megőrzött szakrális épületről, amely több mint két évszázad alatt épült az egykori, történelmi Osztrák–Magyar Monarchia déli részén, a mai Szerbiában, ahol a szabadkai, nagybecskereki és Sremska Mitrovica-i püspökségek működnek.
– Öröm számomra, hogy e monográfia bemutatása éppen ádvent, a Megváltó születésére való várakozás idejében történik, amikor arra is várakozunk, hogy jobb körülmények között és szépen éljünk. A könyvet, amely 240 év nagy politikai történések időszakát öleli fel, vajdasági katolikus történetként és közép-európai történetként élem meg – mondta köszöntőjében Pásztor István, a Tartományi Képviselőház elnöke.
– A főszereplő az építmény, az architektúra, amelyről a könyv beszél, és legalább ugyanilyen mértékben a könyv hőse a művész, az építész, aki megalkotta az épületeket, valamint hősök azok az emberek is, akik felépítették és mindennap ott voltak a templomban Isten áldását kérve és megoldásokat keresve gondjaikra – mondta a Tartományi Képviselőház elnöke.
Pásztor István megköszönte a Tartományi Műemlékvédő Intézetnek a különösen értékes könyv kiadását, és hangsúlyozta, ebből látszik, hogy mi itt Vajdaságban hogyan éljük meg a közös kulturális örökséget. A hatszáz oldalas monográfiát politikai-kulturológiai kezdeményezésnek nevezte, összegyűjtött kulturális kincsnek azoknak az embereknek a számára is, akik turistaként látogatnak el hozzánk.
Đura Gašparević püspök azoknak a nevében köszönte meg a könyvet, akiknek a templomaik belekerültek ebbe az igen értékes monográfiába, egyházi dokumentumba, és örömét fejezte ki, hogy a könyvben a szerző olyan szakrális épületekről is dokumentál adatokat, amelyről eddig neki sem volt tudomása.
Dr. Aleksandar Kadijević recenzens, dr. Dubravka Đukanović egyetemi tanár alapos munkáját dicsérte, aki a katolikus püspökségeinken és a hat szomszédos ország 22 múzeumában és archívumában rengeteg értékes dokumentumot, anyagot gyűjtött össze.
– Véleményem szerint azért mindenki számára értékes ez a könyv, mert a szerző nem foglalkozik ideológiai ellentétekkel, amelyek az építészet fejlődését óhatatlanul kísérik, és amelyeket társadalmi elitek sokszor eszközül használnak céljaik elérésére. Az építészeket nem győztesekre és vesztesekre osztja, hanem építőkre, azokra, akik hittek, és belefektettek abba, amiben hittek, és azokra, akik romboltak – jegyezte meg Kadijević.
A recenzens elmondta, a könyvet művészeti-kulturális-történeti szempontból azért tartja igen jelentősnek, mert nemcsak a Katolikus Egyház építészeti tevékenységének fejlődését mutatja be Vajdaságban, hanem szerteágazó kulturális munkáját is.
– Noha emotívan kötődünk egyes történelmi tényekhez, felelősségünk, hogy ne a rombolókkal foglalkozzunk, hanem az építőkre összpontosítsunk – mondta dr. Kadijević, és végezetül kihangsúlyozta, hogy „az építők pedig a nép, a plébánosok, az egyházi elöljárók, akik a rendelkezésükre álló forrást arra használták fel, hogy térségeinkben az élet megerősödjön”.