2024. április 20., szombat

Az elektronikus ügyintézésé a jövő

Együttműködési szerződést írt alá a tartományi kormány és a Microsoft

Nyilas Mihály, a tartományi kormány alelnöke és Željko Vujinović, a Microsoft Szerbia vezérigazgatója tegnap közös projektumok megvalósításáról szóló megállapodást írt alá.

Fotó: Ótos András

Fotó: Ótos András

– A Microsoft és a tartományi kormány néhány hónappal ezelőtt kezdett tárgyalásokba, az elmúlt időszakban pedig áttekintettük azokat a területeket, amelyeket a fejlesztés érinthet. A szándékuk megvolt arra, hogy segítenek, akár térítésmentesen is, hiszen érdekük, hogy az oktatásban és minden más területen jelen legyenek Szerbiában. Vajdaság területén több mint 500 alap- és középfokú oktatási intézmény van, a tartományi kormány pedig felismerte azt, hogy ezek nyitottak arra, hogy előbb a tanárok, majd pedig a diákok megismerjék a legújabb informatikai technológiákat. A Microsoft viszont nyitott volt arra, hogy ezeknek az intézményeknek – akár ajándékba is – átadja az új, oktatáshoz kötődő platformját, kiképzi a tanárokat, és elérhetőséget biztosít a közvetlenül a felületen történő munkához, hogy a tanulók is elsajátíthassák a korszerű informatikát. Ez azonban csak egy az együttműködési lehetőségek közül, hiszen a jövőben a polgárok, a cégek, az intézmények az internet segítségével otthonról intézhetik az ügyeiket: a tartományi kormány célja, hogy az e-közigazgatás nálunk is valósággá váljon. Az együttműködés által a tartományi kormány hatékonyabban tud működni, ha olyan erős partnerre tud támaszkodni, mint a Microsoft – mondta Nyilas Mihály.
A megállapodás az együttműködés következő területeire terjed ki: a polgároknak, a gazdasági és más állami intézményeknek nyújtandó hagyományos és elektronikus szolgáltatások hatékonyságának, minőségének növelése; a szolgáltatások elvégzéséhez szükséges IT-rendszerek hatékonyságának és minőségének növelése; nemzetközi együttműködések; a legfejlettebb Microsoft-technológiák és -megoldások átadása; az oktatás feltételeinek javítása a tartomány területén; támogatás a Microsoft szoftverek beszerzésének és használatának racionalizációjában és optimalizálásában; az egészségügyi szolgáltatások fejlesztésének elősegítése a tartomány területén; az Open Data infrastruktúra bevezetése a polgárok és a gazdasági szektor részére, valamint a startupp cégek támogatása.