2024. március 28., csütörtök
ZENTAI GAZDANAPOK

Helyitermék- és kulináris kiállítás

Tortadíszítő verseny és koktélkészítő bemutató, betlehemi játékok és pálinkaverseny

A Zentai Gazdanapok keretében a hétvégén, szombaton és vasárnap a Zentai Sportcsarnokban gasztronómiai és a helyitermék-kiállítását is rendeznek számos egyéb program mellett.

Ments András, a Vajdasági Termeltetési, Beszerzési és Értékesítési Társaság igazgatója, a termék- és kulináris kiállítás fő szervezője szerint a térségünkben élő termelők közül az elmúlt időszakban nagyon sokan megértették, hogy összefogásra van szükség ahhoz, hogy termékeiket értékesíteni tudják, a kézműves termékeknek már megvan a legális értékesítő rendszere, s ezt a Vatebet teljes egészében fel tudja vállalni.

Nagyon fontos, hogy a kézműves termék előállításával foglalkozó a csapat tagja legyen, s hogy védjeggyel láthassa el termékeit, mivel ez számára semmibe sem kerül, emellett számos információról szerezhet tudomást, a jövő év elején pedig minden Vajdasági Helyi Termék védjeggyel rendelkező termelő számára ingyenes webárusítási lehetőséget is biztosítanak, majd márciusig a helyitermék-polcokat is megnyitják a különböző kereskedelmi egységekben. Ezért is lényeges, hogy az érdekeltek Zentán bemutathassák a termékeiket, s hogy itt szerezzék meg a védjegyet. A kiállításon mintegy 200–250 védjegyezésre váró vajdasági termékkel ismerkedhetnek meg mindazok, akik szombaton és vasárnap ellátogatnak a rendezvényre. A szervezők szerint a vasárnap 9 órakor kezdődő termékkiállítás igen látványos lesz, sok termelő jelezte, hogy részt szeretne venni a rendezvényen.

A kulináris kiállítás keretében 10-én, szombaton 9 órától tartják meg a savanyúságok, befőttek és lekvárok bemutatóját, 14 órától pedig a gyermekek számára szerveznek tortadíszítő versenyt. Ehhez a szervezők biztosítják a tortaalapot, a krémet és valamennyi díszítőelemet.

A rendezvény második napján, 11-én a torták, a sütemények és a hidegtálak készítői versenyeznek, 13 órától pedig a világbajnokságon bronzérmes, Schnitta Sámuel-díjas Lajsz András koktélkészítő mester mutatja be a koktélkészítés fortélyait; 14 órától Boros Verona tart bemutatót cukorvirág-készítésből, 14.30-tól pedig Varajtiné Krisztina cukrászmester az ehető cukorcipő és -táska készítésének rejtelmeibe vezeti be az érdeklődőket.

Ugyanezen a napon 16 órakor adják át a Vajdasági Helyi Termék védjegyeket, majd a kulináris verseny eredményhirdetésével fejeződik be a rendezvénysorozat.

– A látogatók nemcsak megcsodálhatják a különböző ínyencfalatokat, hanem kóstolójegy ellenében meg is kóstolhatják – mondta Ments András.

A versenyre és a vajdasági termékek kiállítására ma még jelentkezhetnek az érdeklődők a

vatebet@gmail.com e-mail-címen, illetve a 062/800-6527-es mobilszámon.

A Zentai Gazdanapok főrendezvényeit úgyszintén a hétvégén a sportcsarnokban tartják meg. A gazdanapok ünnepélyes megnyitója szombaton 10 órakor kezdődik, 10.30-tól betlehemi játékokat tekinthetnek meg az érdeklődők, majd a lovagrendek felvonulása következik. 11 órakor felavatják a Szent Miklós Pálinkalovagrend új tagjait, majd kihirdetik a XVI. pálinkaverseny eredményeit.

Vasárnap a Zentai Gazdakör előadótermében a méhészek számára lesz szakmai előadás, amelynek témája a Bálint méhészet és az itt zajló Farar és LR kaptárokkal történő anyanevelés bemutatása lesz.