2024. március 28., csütörtök

Aki pályázik, az csak nyerhet

Fokozott érdeklődés a Prosperitati új pályázata iránt Topolyán

Pályázatról pályázatra egyre szerteágazóbb területekkel bővül a Prosperitati által nyújtott lehetőségek tárháza, hónapról hónapra mind jobban kikristályosodik ennek a támogatási formának a létjogosultsága. Mi sem bizonyítja jobban ezt, mint a lakossági fórumok iránti fokozódó érdeklődés. A Topolyán megtartott kedd esti találkozón egy tűt nem lehett volna leejteni, szűkösnek bizonyult a képviselő-testület ülésterme. A jelek szerint mind többen ismerik fel a kezdeményezés gyakorlati hasznát, mind nagyobb azoknak a száma, akik meglátják a pályázatokban rejlő lehetőségeket, és akik jövőképnek választják a szülőföldön való boldogulást.

Zsúfolásig megtelt a képviselő-testület ülésterme (Kiss Zoltán felvétele)

Zsúfolásig megtelt a képviselő-testület ülésterme (Kiss Zoltán felvétele)

– Aki pályázik, az csak nyerhet – mondta bevezetőjében a Prosperitati tevékenységéről Pásztor István, a VMSZ elnöke. – Mi a jövőben sok száz családot, több ezer embert tudunk olyan helyzetbe hozni, hogy a termelő termeléssel foglalkozzon. Nem kellene azzal foglalkoznia, hol fogja a termékét eladni. Aki pedig fölvásárolja a terméket meg földolgozza, annak legyen az a dolga, hogy az adott terméket értékesítse, és becsülettel kifizesse azt az árat, amiben megállapodtak a termelővel. Így szeretnénk működtetni ezt a rendszert, és amennyiben ez sikerül, akkor egy nagy áttörést tudunk végrehajtani a jövő évben. Jövőre is szeretnénk megjelentetni olyan pályázatokat, amelyek az idén már futottak, de most az év vége előtt nem hirdettük meg őket, például a földvásárlással kapcsolatban. Olyan pályázatot szeretnénk ezen a téren, amely egész évben nyitva van. Ami nem korlátozná a felső határokat. Lehet, hogy abba az irányba megyünk el, mint a nagyfejlesztéseknél. Vegyen mindenki annyi földet, amennyit csak tud. Önrésszel, vissza nem térítendő támogatással és egy tízéves hitellel, ami dinár alapú, és igen kedvező kamatozású. A másik tervünk jövőre a kisebb nagyságú vállakozások támogatása. Ez ötvenezertől félmillió eurós összeghatárok között mozogna. Az elmúlt tizenegy hónapban bebizonyítottuk, hogy működtetni tudjuk ezt a rendszert, nem légből kapott, hanem valós dolgokról beszélünk. Arra szeretném biztatni önöket, hogy bátran pályázzanak. Ma már nagyobb anyagi háttérrel rendelkezünk, mint amennyivel indultunk. Soha vissza nem térő lehetőségnek vagyunk most a birtokában – bátorította a jelenlevőket a pártvezető.

A folytatásban kitért azokra a negatív előjelű társadalmi jelenségekre is, amelyekkel egyéb más nehézségek mellett szembe kell nézni. Sokan biztatják a fiataljainkat, hogy innen el kell menni, de a jelekből ítélve sokan visszatérnek, vagy már vissza is tértek. A jövőben a biztonság többet fog érni, mint a valamivel nagyobb anyagi bevétel. Olyan hírek is szárnyra kaptak, hogy pártérdekek alapján osztotta a támogatást a Prosperitati. Ezek az állítások, mint kiderült, megalapozatlanok voltak, sőt egyes hangadók még pályáztak is, és nyertek is a pályázaton.

Az eddig lezajlott két körben kiírt 15 pályázatra egyébként már mintegy 2900-an jelentkeztek, közülük mintegy 2500 esetben sikeresen. Most öt újabb pályázat jelent meg, ezek pályázati űrlapjai december 15-től lesznek letölthetők az alapítvány honlapjáról.

A most megjelent pályázatok közül három tulajdonképpen a korábbi pályázati kiírások megismétlésének tekinthető, melyek iránt a legnagyobb volt az érdeklődés. Két olyan kiírás is helyet kapott, melyekhez hasonló eddig nem volt még. A közepes és nagyvállalkozások számára kínálnak kedvező fejlesztési lehetőségeket, ezzel pedig várhatóan ki lehet majd építeni azt a termelési vertikumot, ami több száz vagy akár több ezer beszállítót foglalna magába, ennek a csúcsán pedig a feldolgozók vagy az értékesítők lennének. Egy következő körben pedig a beszállítók számára is kedvező kiírásokat kínálnak majd a tervek szerint, hogy ez a réteg is meg tudjon erősödni.

Juhász Bálint, a Prosperitati Alapítvány ügyvezetője ismertette az idei utolsó pályazatok főbb tudnivalóit. Elmondta azt is, hogy igyekeznek megőrizni a lehető legegyszerűbb intézési módot, sőt, ahol lehetséges, tovább egyszerűsíteni, meggyorsítani az ügyintézést.

A topolyai lakossági fórumon jelen volt Fremond Árpád parlamenti képviselő, Kislinder Gábor polgármester, valamint önkormányzati és tartományi tisztségviselők is.