2024. április 19., péntek

Karácsonyi jótékonykodás

Gyűjtési akció Kishegyesen a legfiatalabb rászorulók számára

Néhány évvel ezelőtt indult útjára az a karácsonyi gyűjtési akció, amelynek nélkülöző kisgyerekek a kedvezményezettjei. Az ifjúsági iroda által szervezett játékgyűjtési akció során érkeztek ruhaneműk és lábbelik is, így a tavalyi évben a Vajdasági Magyar Szövetség női fóruma átvette a szervezést, és az idén már a VMSZ ifjúsági fórumával közösen dolgoznak az akción, mondta el Linka B. Gabriella, a VMSZ kishegyesi női fórumának és a Petőfi Sándor Művelődési Egyesület elnöke.

Adventi koszorú a tavalyi karácsonyi vásáron (Lakatos János felvétele)

Adventi koszorú a tavalyi karácsonyi vásáron (Lakatos János felvétele)

- Az akció kedvezményezettje az a korosztály, amely még nem jár iskolába vagy óvodába. A gyerekek mindkét intézményben kapnak valamilyen szinten ajándékcsomagot, de ezeknek a pici gyerekeknek sehonnan sem jár. Természetesen, szociális csomagokról van szó, és a beérkező adományokat kipótolja a VMSZ női fóruma. A tagjaink sütnek süteményeket, szerzünk mellé gyümölcsöt és egy kis édességet. Létezik egy listánk a szociálisan rászoruló családokról, s ezeknek a családoknak az apró gyermekei fogják kapni a csomagokat. Ezzel járultunk hozzá, hogy ezeknek a nehéz sorsú kisgyerekeknek szebb legyen a karácsonya – mondta el a női fórum elnöke, majd arról is szólt, hogy a gyűjtést a karácsonyi vásáron tartják.

- Advent negyedig vasárnapján, december 18-án a kishegyesi karácsonyi vásárban lesz kihelyezve a gyűjtőpontunk, ahol fiatal aktivisták fogják összeszedni az adományokat. A gyűjtés délután 14 óráról egészen estig fog tartani, majd a rá következő napokban csomagokat állítunk össze az adományokból, hozzárakjuk az édességeket és a gyümölcsöket és szétosztjuk. A tavalyi évben kb. 35 csomagot készítettünk, az idén is ennyire számítunk. Sajnos, az kishegyesiek adakozókedve igen szerény. Vannak akik minden évben vadonatúj ruhaneműket és több kiló gyümölcsöt hoznak, de ezek évről-évre ugyanazok a személyek. Fontos lenne megérteni, hogy ez az akció során mi adunk, a miéinknek. Nem nagy összegekről van szó, hanem jelképes dolgokról – fogalmazott Linka, majd hozzáfűzte, hogy a gyűjtés során pénzt nem fogadnak el.

Amint említettük, a gyűjtésre az adventi vásáron kerül sor, amit a Petőfi Sándor Művelődési Egyesület és a kishegyesi helyi közösség szervez. Ennek kapcsán Linka elmondta, hogy évről-évre több az érdeklődő, jobb a hangulat és a kishegyesiek már számítanak rá. Az idén is kirakodóvásár várja az érdeklődőket, valamit forralt bor és meleg tea, a helyi közösség jóvoltából. Ebben a kavalkádban lesz meggyújtva a negyedik adventi gyertya, amit 18 órától a művelődési egyesület hagyományos karácsonyi műsora fog követni.