2024. április 20., szombat

Magyar népzene és zsíros kenyér

Nem csupán művelődési házakban vagy fesztiválok alkalmával kerülhet sor táncházakra. A minap a szabadkai Cortex klubban tartott Mikulásnapi táncházat a Juhász Zenekar. Mivel kis helyiségről van szó, itt a lényeg, hogy a jó muzsika mellett szórakozzanak, ellazuljanak a fiatalok, vagy bárki, aki ellátogat a klubba, ehhez a Cortexesek zsíros kenyeret tálalnak, lila hagymával. A Juhász Zenekar egyébként havonta tart táncházat a Cortex klubban. A nyár folyamán indult meg rendszeresen, de ugyebár a hideg téli napokat is könnyebb átvészelni vérpezsdítő élő muzsika mellett. A Juhász Zenekar cortexes táncházáról Juhász Gábort kérdeztük:

Muzsikálás a Cortex klubban  (Fotó: Lukács Melinda)

Muzsikálás a Cortex klubban (Fotó: Lukács Melinda)

– Általában fiatalok jelennek meg, akik járnak néptáncra, de bárki, aki bejön, táncra perdülhet, kipróbálhat tánclépéseket, vagy csak jó zenét hallgatva elfeledheti egy időre gondját-baját. Itt táncoktatás nincs, hiszen kicsi a tér, habár meggyőződhettünk arról, hogy kis helyen is lehet ügyesen táncolni. Az egész főleg arról szól, hogy a városi mindennapokba is becsempésszük a hagyományaink ápolását. Közel áll ez ahhoz, ahogyan régebben zajlott a hagyományok átadása, amikor az idősebbektől, a tapasztaltabbaktól közvetlenül ragadt át a fiatalabbakra úgy a zene, mint a táncolás szeretete. Ezt itt gyakorlatban űzzük. Legtöbbször a szokásos felállásban muzsikálunk, de valamikor más muzsikusok is csatlakoznak hozzánk, és beállnak fiatal zenészek is. Nagyon jól érezzük itt magunkat, ezeknek az esteknek van egy kellemes, laza, bensőséges hangulatuk. Szívélyesek velünk a Cortexben, még zsíros kenyérrel is kedveskednek – mondta Juhász Gábor.

Az est folyamán Brasnyó Antal, Juhász Gábor, Vas Endre és Dvorácskó Szebasztián muzsikált, és csatlakozott hozzájuk Varga Róbert is.

Koncertkörúton a Juhász Zenekar

A korábban megtartott magyarkanizsai, nagybecskereki és csókai koncertek után a hétvégén ismét vajdasági turnéra indul a népzenei együttes. Főleg gyerekeknek játszanak ez alkalommal a Heje-huja vigalom és a Jó helyen vagyunk itt című albumukról, sok hangszert és több hangzást is bemutatnak.

December 9-én Tordán 16 órától a művelődési házban, 10-én Bácskossuthfalván 16 órától szintén a művelődési házban, és ugyanaznap este Zomborban 19 órától a Magyar Polgári Kaszinóban koncerteznek.