2024. április 18., csütörtök

Washington aggodalmát fejezte ki Ahmed H. elítélése miatt

Az amerikai külügy szót emelt a terrorcselekmény elkövetése miatt bűnösnek talált szír férfi érdekében – Magyar részről kemény viszontválasz hangzott el

Az amerikai külügyminisztérium rövid közleményt adott ki a terrorcselekmény és más bűncselekmények miatt Magyarországon tíz év fegyházbüntetésre ítélt szír férfi ügyében. A közleményben, amelyet Mark Toner helyettes külügyi szóvivő írt alá, aggodalmukat fejezik ki Ahmed H. elítélése miatt.

Ahmed H. az ítélethirdetéskor (Fotó: MTI)

Ahmed H. az ítélethirdetéskor (Fotó: MTI)

A Szegedi Törvényszék múlt szerdán, első fokon a határzár tömegzavargás résztvevőjeként elkövetett tiltott átlépése és állami szerv kényszerítése céljából, személy elleni erőszakos bűncselekmény elkövetésével megvalósított terrorcselekmény bűntettében mondta ki bűnösnek a szír férfit.

Az amerikai külügyi közlemény megjegyzi, hogy Ahmed H. részt vett 2015 szeptemberében a röszkei határátkelőnél a rendőrség és a menedéket kérők összecsapásában, amit szélesebb értelemben véve terrorizmusnak minősítettek. Sürgetik a magyar kormányt, hogy „független civil társadalmi csoportok bevonásával átlátható vizsgálatot folytasson” a Röszkénél történtek ügyében, és vizsgálja meg még egyszer Ahmed H. és a hozzá hasonlóan elítéltek ügyét. „Továbbra is szoros figyelemmel kísérjük majd” az ügyet – olvasható a közleményben, amelyben teljes névvel szerepel a szír férfi.

MAGYARORSZÁGON A BÍRÓSÁG DÖNT

A washingtoni közleményre két érintett magyar minisztérium, a külügyi és az igazságügyi tárca is reagált.

Szimpátiatüntetés Budapesten az elítélt szír férfi mellett (Fotó: MTI)

Szimpátiatüntetés Budapesten az elítélt szír férfi mellett (Fotó: MTI)

Felháborító és elfogadhatatlan, hogy az Egyesült Államok külügyminisztériuma magyar bírósági ítéleteket kommentál – közölte MenczerTamás, a Külgazdasági és Külügyminisztérium sajtófőnöke szerdán az MTI-vel.

„Furcsa, hogy a világot a hatalmi ágak szétválasztásáról rendszeresen kioktató amerikai külügy most arra szólít fel egy kormányt, hogy avatkozzon be a bíróság dolgába.” Lehet, hogy ez az Egyesült Államokban lehetséges, de Magyarországon nem az, sőt itt „nem is az úgynevezett civil szervezetek, hanem igenis a bíróság dönt azoknak a sorsáról, akik bűncselekményt követtek el, és ez így is marad, függetlenül attól, hogy az Egyesült Államok külügyminisztériumának ez tetszik vagy sem” – fogalmazott.

A sajtófőnök kiemelte: megtámadni a magyar határt, több órán keresztül támadást vezényelni a határt védő magyar rendőrök ellen súlyos bűncselekmény, amiért súlyos büntetés jár. „Magyarország soha nem fogja számon kérni az amerikai bíróságokon az amerikai rendőröket megtámadó terroristák elítélését” – áll Menczer Tamás közleményében.

Hasonló hangnemben reagált az amerikai bírálatra Gulyás Gergely, a nagyobbik kormánypárt, frakcióvezető-helyettese is, aki kiemelte: a Fidesz-frakció szerint minden illegális bevándorlóval szemben, aki erőszakkal akarja átlépni a határt – különösen, ha rendőrök ellen fizikai erőszakot alkalmaz –, fel kell lépni és példás büntetést kell kiszabni.

Közölte, a jogállami működés természetes részének tartják a bírósági ítéletet, majd hozzátette: „A Fidesz visszautasítja az igazságszolgáltatás függetlensége elleni támadásokat az amerikai adminisztráció részéről, és különösen cinikusnak tartja, hogy azok részéről ér ilyen támadás egy nem jogerős bírósági ítéletet, akik az elmúlt években valós indokok hiányában is az igazságszolgáltatás függetlenségének veszélyeztetését szajkózták.”

A bírói függetlenség tiszteletben tartását „elvárjuk a szövetséges országoktól”, így az Egyesült Államoktól is – közölte az Igazságügyi Minisztérium (IM) szerdán az MTI-vel.

Magyarországon a bíróságok függetlenek, így a kormánynak nincs és nem is lehet beleszólása a bírósági ítéletek meghozatalába.

A washingtoni külügyminisztérium által idézett bírói döntés elsőfokú, nem jogerős ítélet – írták. Hozzátették: Magyarország alaptörvénye előírja a bírósági eljárásokkal kapcsolatban a tisztességes eljárás követelményét.

MODERN KIRAKATPEREK?

Az elítélt szír férfi érdekében nem csupán az amerikai külügy emelte föl a szavát. Szombaton a bevándorlók támogatásáról ismertté vált civil szervezetek szerveztek demonstrációt Budapesten Ahmed H. mellett. A MigSzol (Migráns Szolidaritás Csoport) aktivistája beszédében azt hangsúlyozta: a szír férfit a rendkívül ellentmondásos tanúvallomások és a bizonyítékok hiánya ellenére ítélte 10 év fegyházra és kiutasításra a bíróság. „Elítélték, mert megafonba beszélt a rendőrökhöz, és eldobott három tégladarabot, illetve azért, mert muszlim és migráns” – mondta. Szerinte a röszkei perek koncepciós perek, amelyek a kerítéssel, a rendőri erőszakkal és a szigorításokkal együtt arra hivatottak, hogy példát statuáljanak és félelmet keltsenek.

Schilling Árpád, a Krétakör vezetője azt mondta: azért lehet valakit terrorizmusért elítélni ártatlanul, mert vannak, akik asszisztálnak ehhez.

A mintegy 200 demonstráló a Blaha Lujza térről a Madách térre vonult. Egyebek mellett ezt skandálták: „Szabadságot Ahmednek!”, Ma Ahmedet, holnap téged”. Közben a Madách tér másik bejáratánál, a Károly körút felől a demonstrálókat – az egyebek mellett terrorcselekmény miatt az idén augusztusban első fokon tizenhárom évre ítélt – Budaházy György 20-30 szimpatizánsa várta, akik azt skandálták: „Szabadságot Budaházynak!”, „Szabadságot a politikai foglyoknak!”.

A két csoportot mintegy 30 méter választotta el egymástól, a téren 40 rendőr ügyelt a biztonságra.