2024. április 19., péntek

Az első és legfontosabb kritérium a magyar nyelv alkalmazása

Tizennegyedik alkalommal tartottak nyílt konzuli fogadónapot Magyarország Szabadkai Főkonzulátusának munkatársai Kúlán.

A helyi és a környező települések polgárai a helyszínen adhatták át a könnyített eljárás alatt igényelhető magyar állampolgársági kérvényeket. Csaknem hetven polgár jelent meg a nyílt konzuli napon és élt a lehetőséggel.
Szegedi Piroska konzul asszony, aki első alkalommal járt Kúlán, a kettős állampolgársággal kapcsolatban megjegyezte, hogy tapasztalatai alapján az utóbbi időben mind több a szerb anyanyelvű igénylők száma, ezeknek az eseteknek a többségében pedig akadozik a magyar nyelv gyakorlása.
Hangsúlyozta, hogy a magyar állampolgárságnak egyik legfőbb követelménye a magyar nyelv középszintű alkalmazása.
– A magyar nyelv ismerete továbbra is elengedhetetlen, sőt első és legfontosabb kritérium. A szükséges iratok általában rendben vannak, de a nyelvtudás sokszor hiányos, és még gyakorlást igényel – mondta.
Mint megjegyezte, ha az átadott honosítási kérelmet elvetik, akkor jogorvoslat nincs, nem lehet fellebbezni, de 6 hónap után újból lehet igényelni. Természetesen ekkor új eljárás indul, és új iratokat kell mellékelni, míg a magyar nyelvtudást addig csiszolni és szépíteni kell.
– A magyar állampolgárság megvalósítása után jogviszony lép életbe a magyar állam és az állampolgár között, ami kötelezettségeket is von maga után: a családi eseményeket, vagyis a születést, a házasságkötést, a válást, elhalálozást, mind jelenteni kell a magyar hatóságoknak, de a főkonzulátus ügyfélszolgálatánál is meg lehet tenni – mondta a konzul asszony.