2024. április 19., péntek
KÉZILABDA

A második győzelmet is behúzták a szerbek!

Ha gúnyosak akarnánk lenni, azt mondhatnánk, a spanyol válogatottnak nincs lejátszókészüléke, mert a szerbek elleni mérkőzés első felében úgy játszottak, mint akiknek fogalmuk sincs arról, Dragica Đurić kiválasztottjai közül kik azok, akik jól lőnek, miként véd a kapus, s melyik az a fegyver, amellyel le lehet őket győzni. A szerbek a szlovénok ellen mutatott gyors játékkal rukkoltak ki ezúttal is, azzal, hogy Marija Čolićot alaposan felkészíthette a kapusedző, mert a hálóőr 50 százalék alatt tartotta az ibériaiakat, s ez azt eredményezte, hogy Jorge Duenas már a 18. percben kénytelen volt időt kérni, mert az ellenfél már négy góllal vezetett. Az egyperces pihenő és edzői utasítás azonban nem sokat segített a spanyolokon, ráadásul legtapasztaltabb irányítójuk, a 294 válogatottságnál járó Marta Mangue is lesérült, így a szerbek tisztes előnnyel vonulhattak a pihenőre.

Fordulás után azt várhattuk, hogy a spanyolok erősítenek rá, ehelyett ismét összevissza futkároztak a pályán, s ezt a szerbek kíméletlenül megbüntették: a villámgyors akciók után a szélsők tömték a csereként beállt Darly Zoqbi kapuját, s Jelena Lavko találata után már 17:9-et mutatott a jelzőtábla! Közben a spanyolok másik kiválósága, Nerea Pena is megsérült, ő a bokáját fájlalva állt ki, a szerb előny pedig csak nőtt és nőtt (19:10). Innentől kezdve a spanyoloknak nem maradt más hátra, mint hogy teljesen felgyorsítsák a játékukat, ez sikerült is nekik a következő percekben, úgyhogy a 44. percben már csak 20:15 volt a szerbek előnye, s az időkérés logikus következménye volt mindennek. Ezekben a percekben Čolić, a meccs hőse szinte egymaga tartotta az eredményt, mert a fáradtság miatt a gólok már nem hullottak olyan gyorsan, így a végjátékra izgalmakat vártunk, ám a szerbek a második időkérés után mégis erőt merítettek valahonnan, s Marina Dmitrović második bombagólja után világos volt, hogy a szerbek már pontokkal jutnak a középdöntős csoportba.

Stockholm: Spanyolország–Szerbia 23:25 (8:11)

Globe Aréna, 1000 néző, vezették: Christiansen és Hesseldal Hansen (Dánia).

Spanyolország: Navarro, Zoqbi, López 2, Martín 6, Alberto 1, Mangue 2, Aguilar 3, Chávez, A. González, Pena 1, Gonzáles, M. González, Egozkue 3, Sans 2, Cabral 3. Szövetségi kapitány: Jorge Duenas.

Szerbia: Čolić, Kolundžić, Radosavljević 4, Krpež Šlezak 6, Trifunović, Lavko 3, Kovačević, Georgijev, Pop-Lazić 3, Obradović, Nikolić, Stoiljković 5, Liščević 1, Petrović, Dmitrović 3. Szövetségi kapitány: Dragica Đurić.

Az A csoport másik mérkőzésén: Szlovénia-Svédország 25:23.

B csoport: Hollandia–Lengyelország 30:21, Németország-Franciaország 20:22.

A mai műsor, C csoport: Montenegró–Csehország (18.30), Dánia–Magyarország (20.45, MTV 2). D csoport: Románia–Oroszország (18.30, Sport 2), Norvégia–Horvátország (20.45).