2024. április 19., péntek

A palesztinok az ENSZ BT-hez fordulnak a zsidó telepek legalizálását célzó izraeli törvénytervezet miatt

A palesztinok az ENSZ Biztonsági Tanácsához és a hágai Nemzetközi Bírósághoz fordulnak a ciszjordániai zsidó telepek legalizálását célzó izraeli törvénytervezet miatt - jelentette szerdán az izraeli média.

Az NRG című izraeli honlap szerint Száeb Erekat, a Palesztin Felszabadítási Szervezet főtárgyalója azt mondta a Palesztina Hangja nevű rádióállomásnak, hogy az 1967-ben elfoglalt területen létrehozott izraeli település törvénytelen, és háborús bűnnek számít a nemzetközi jog szerint, függetlenül az izraeli törvényektől.
"Az izraeli kormány szélsőségesei bíznak abban, hogy a nemzetközi közösség nem lép majd fel ellenük, hogy folytatódik a büntetlenség kultúrája, amely elpusztítja az izraeli megszállás végének a lehetőségét, az Izrael és Palesztina között létrejövő igazságos és tartós béke kilátását" - tette hozzá a palesztin politikus.
"Felszólítjuk az ENSZ és külön a Biztonsági Tanács tagjait, hogy támogassák a telepesekről szóló határozatot, és emellett információval látjuk el a Hágában székelő Nemzetközi Bíróságot az új törvényjavaslatról és az izraeli kormány más lépéseiről a megszállt Palesztinában" - vázolta a palesztinok következő lépéseit Erekat.
A PFSZ főtárgyalója arra a várhatóan a napokban a kneszet elé kerülő "szabályozó törvény" nevű indítványra utalt, amely utólag törvényesítené a palesztin magántulajdonban lévő földek kisajátítását a ciszjordániai telepesek számára.
A vitatott törvényjavaslat mintegy négyezer, palesztin magánterületen felépített telepeslakás jogi helyzetét rendezné a földek pénzügyi kompenzáció fejében történő utólagos államosításával, és a kneszet előzetes olvasatban - hatvan támogatóval negyvenkilenc képviselő ellenében - hétfőn már elfogadta az indítványt.
A kneszet törvényelőkészítő bizottsága szerdán jóváhagyta a javaslat módosított változatát, amelyben nem szerepel az Amona nevű telepesfalu helyzetét utólag rendező paragrafus, mivel a palesztin magánterületen épített falunak más helyre telepítéséről már a legfelsőbb bíróság is döntött korábban.
Szerdán várhatóan annak ellenére megszavazzák első olvasásban a "szabályozó törvényt", hogy nemcsak a parlamenti ellenzék tiltakozik miatta, hanem még a Benjámin Netanjahu kinevezte Aviháj Mendelblit államügyész is elzárkózott a jogszabály képviseletétől az alkotmánybíróságként is működő legfelsőbb bíróság előtt.
A nemzetközi joggal ellentétes törvényt a telepeseket támogató Bájt Hajehudi (Zsidó Otthon) párt kezdeményezte és erőltette rá a kormányra, noha kezdettől fogva tiltakozott ellene az Egyesült Államok, az Európai Unió és az ENSZ is.