2024. április 24., szerda

MegHÓDították a biteket

A zentai Bolyai Tehetséggondozó Gimnázium diákjainak újabb sikere
Paróci Orsolya és Illés Illés Tamás (Fotó: Horváth Zsolt)

Paróci Orsolya és Illés Illés Tamás (Fotó: Horváth Zsolt)

A közelmúltban Magyarországon és a Kárpát-medence országaiban is megrendezték a HÓDítsd meg a biteket (e-HÓD) elnevezésű nemzetközi informatikai és számítógépkészség-versenyt, amelyen sikeresen szerepelt a zentai Bolyai Tehetséggondozó Gimnázium három diákja is. A középiskolások mezőnyében részt vevő több mint hétezer diák közül az elsős Paróci Orsolya második helyezést ért el, Illés Illés Tamás és Kovács Noel pedig hetedik helyen végzett. Az online versenyt Európa húsz országában rendezik meg, s a bolyaisok először vettek részt az informatikai megmérettetésen. A verseny elsődleges célja egyébként az, hogy rövid, gyorsan megoldható feladatokkal felkeltse a fiatalok érdeklődését az informatika iránt, feloldja az informatikával kapcsolatos félelmeket, negatív érzéseket; megmutassa az informatika sokszínűségét, felhasználási lehetőségeit és területeit.

Bakos Tímea, a zentai tehetséggondozó diákjait felkészítő tanár lapunknak elmondta, hogy a versenyen való részvétel nem igényel programozási előtudást, a diákok programozási logikáját teszteli, s a tanulóknak sikerélményt nyújtott, mert közülük mindenki talált olyan feladatot, amelyet játszva, könnyedén meg tudott oldani.

Kőrösi Gábor, az iskola informatikatanára szerint a diákok sikere azzal is magyarázható, hogy az iskolában magas óraszámmal tanítják az informatikai tantárgyakat, illetve az itt folyó matematikaoktatás is jó alapot nyújt az informatika területén történő továbbtanuláshoz.

Paróci Orsolya, a második helyezést elért elsős tanuló szerint a versenyen a feladatok megoldásához elsősorban logikusan kellett gondolkodniuk, és semmiféle előtudást nem igényelt a feladatok megoldása. Orsolya elmesélte, a kérdőíven logikai feladatok szerepeltek. Nem számított különösebb sikerre, s nagyon meglepődött, amikor kiderült, hogy második helyen végzett a nemzetközi versenyen.