2024. április 25., csütörtök

Ifj. dr. Korhecz Tamás alkotmánybírói tisztségbe kerülhet

Pásztor Bálint, a Vajdasági Magyar Szövetség–Demokratikus Cselekvés Pártja köztársasági parlamenti frakcióvezetője lapunknak nyilatkozva megerősítette, hogy a képviselői csoport ifj. dr. Korhecz Tamást, a Magyar Nemzeti Tanács volt elnökét, a Magyar Mozgalom társelnökét javasolta a Szerbiai Képviselőháznak az alkotmánybíróság megüresedett kilenc bírói tisztségének egyikére.

Korhecz Tamás

Korhecz Tamás (Archív)

Az indítvány elnyerte az illetékesek támogatását, így a jelölés immár hivatalos. A frakció november 29-én tett javaslatot Korhecz Tamás személyére, magyarázta Pásztor, mondván, hogy a jelöléshez mellékelni kellett a jelölt életrajzát, valamint a jelölt beleegyezését, hogy vállalja a szóban forgó tisztség betöltését, amennyiben kinevezik.
Tekintettel a vajdasági magyar közéletben uralkodó állapotokra és viszonyokra, a jelölés sokak számára bírhatott a meglepetés erejével. A VMSZ azért javasolta Korhecz Tamást erre a tisztségre, mert a pártot nem a bosszú vezéreli, mutatott rá Pásztor Bálint. Hozzátette: továbbra is kitart korábbi nyilatkozata mellett, hogy ez a közösség megérdemli, hogy mindenki a szolgálatában állhasson, függetlenül aktuális politikai nézeteitől.
– Mindent szeretnénk megtenni annak érdekében, hogy aki megteheti, az szakmai hozzáértésével szolgálja a vajdasági magyar közösséget. Egyértelmű, hogy szakmai szempontból mindannyiunk közül Korhecz Tamás a legalkalmasabb az alkotmánybírói tisztség betöltésére. A jelölés megtételét megelőzően a VMSZ Elnöksége és Tanácsa egyhangúan döntött arról, hogy frakciónk Korhecz Tamást jelölje a tisztségre – taglalta a politikus.