2024. március 28., csütörtök

Haladék a vasútfejlesztési hitel törlesztésére

Oroszország 2021-ig meghosszabbította a szerbiai vasutak korszerűsítésére 2013-ban jóváhagyott kölcsön törlesztésének határidejét – tették közzé a jogi információk hivatalos orosz portálján.

A dokumentum szerint az orosz és a szerb kormány „a két ország baráti kapcsolatai további erősítésének, valamint a kölcsönösen hasznos együttműködés fejlesztésének érdekében” abban állapodott meg, hogy a szerb fél 2013-tól 2021-ig használja fel a jóváhagyott összeget – közölte a Szputnyik portál.

Moszkva és Belgrád 2013 januárjában az orosz fővárosban 800 millió dolláros kölcsön Szerbiának való folyósításáról írt alá megállapodást. A dokumentumot orosz részről Anton Sziluanov pénzügyminiszter, szerb részről pedig Mlađan Dinkić akkori gazdasági és pénzügyminiszter látta el kézjegyével. Akkor azt közölték, hogy a törlesztési határidő öt év, az éves kamat pedig 4,1 százalék.

Moszkva új döntése értelmében Belgrádnak legkésőbb 2018. március 15-éig kell kifizetnie az 1 százalékos províziót a 2017. december 31-éig fel nem használt hitelrészre.