2024. március 29., péntek

A Pénzmágnes zentait is vonzott

A kolozsvári nemzetközi közgazdasági vetélkedőn Bűn Rudolf a negyedik helyen végzett

A Romániai Magyar Közgazdásztársaság, Magyarország Kolozsvári Főkonzulátusa és a kolozsvári Magyar Mágnás Egyesület összefogásával negyedik alkalommal szervezték meg a Pénzmágnes – Kulcs a gyarapodáshoz elnevezésű nemzetközi közgazdasági vetélkedőt.

Bűn Rudolf: Rangos verseny volt a Pénzmágnes (Homolya Horváth Ágnes felvétele)

Bűn Rudolf: Rangos verseny volt a Pénzmágnes (Homolya Horváth Ágnes felvétele)

A versenyt korábban kizárólag a romániai magyar diákok számára hirdették meg, és idén vált először nemzetközivé, így ebben az évben a Felvidékről, a Vajdaságból és Magyarországról is voltak jelentkezők. Az első online tesztet kétszázan töltötték ki, közülük a zsűri kiválasztotta a legjobb húszat, és őket hívták meg a november végén Kolozsváron megtartott döntőre. A döntőbe egyetlen vajdasági diákként a zentai Bűn Rudolf került be, aki a Közgazdasági és Kereskedelmi Iskola negyedik osztályos tanulója pénzforgalmi ügyintéző szakon. A zentai fiú nagyon jól teljesített a megmérettetésen, és amellett, hogy külön dicséretben is részesítették, a negyedik helyen végzett.

– A vetélkedő döntője írásbeli és szóbeli részből állt. Az írásbeli részben negyven kérdés esetében kellett kiválasztani a helyes választ, és volt számítási feladat is, amelyben befektetést kellett elemezni. A szóbeli részben portfóliót (természetes személy értékpapírcsomagja, mellyel részt vesz a piacon) kellett elemezni arra vonatkozóan, hogyan hatnak rá a gazdasági változások, és milyen volt a befektetés – magyarázta Bűn Rudolf – majd így folytatta: – Nagyon örülök, hogy a döntőig jutottam, hiszen Vajdaságot egyedül én képviseltem. A legtöbb döntős romániai magyar volt, rajtam kívül egy diák szerepelt Magyarországról és kettő Szlovákiából. Engem nagyon érdekel a pénzügy, és a Közgazdasági és Kereskedelmi Iskola diákjaként évek óta részt veszek különféle megmérettetéseken, így szerepeltem már Újvidéken a Genius konferencián, másodszor veszek részt a KEBA tőzsdejátékban, indultam a PénzSztár pénzügyi versenyen is, és most a Pénzmágnesen. A továbbtanulást is ilyen irányban szeretném folytatni, Szegeden a közgazdasági egyetemen vagy más hasonló felsőoktatási intézményben – összegezte a negyedikes zentai fiú.