2024. április 16., kedd

Van der Bellen megbékélésre szólított fel

"Kezet szeretnék nyújtani minden választónak, aki Norbert Hoferre szavazott, és megígérem, hogy minden osztrák államfője leszek, függetlenül attól, hogy rám szavazott vagy sem" - jelentette ki Alexander Van der Bellen, az ausztriai államfőválasztás győztese kedden, miután kihirdették a hivatalos választási eredményt.

"Próbáljunk meg egymással kevesebbet veszekedni, kezdjünk el többet beszélni egymással és jobban figyelni a másikra" - mondta.
Értékelése szerint megválasztása Ausztria határain túlra is üzeni, hogy az európai értékek mentén való politizálás sikert hozhat.

Úgy vélte, a magas részvételi arány megmutatta, hogy az emberek számára fontos volt a választás, nem érdektelenek a politika iránt.

Értésre adta, hogy Ausztriát a lehető legjobban szeretné képviselni külföldön, egyúttal az európai összefogás, a nemek közötti egyenlőség melletti kiállás fontosságát emelte ki. Azon kíván dolgozni, hogy a gyerekek békés és boldog országban nőjenek fel.

Van der Bellen hangsúlyozta: átgondolt és ésszerű döntéseket fog hozni. Meglátása szerint a nézeteltérések jó alkalmat adnak arra, hogy az országban elterjedt beszédstílusról is közösen gondolkozzanak.

Arról is beszélt, hogy beiktatásáig alig vállal majd közszereplést, azonban a politikusokkal, a polgármesterekkel, a gazdasági élet szereplőivel és az egyházi méltóságokkal egyeztet majd.

A kedden ismertetett hivatalos eredmények szerint Alexander Van der Bellen, a Zöldek pártja által támogatott független jelölt nyerte az ausztriai államfőválasztást. A vasárnap megismételt második elnökválasztási fordulóban a voksok 53,8, míg az Osztrák Szabadságpárt (FPÖ) által indított Norbert Hofer a szavazatok 46,2 százalékát kapta.

A választási részvétel 74 százalékos volt, vagyis a 6,4 millió választásra jogosult közül 4,75 millió szavazott. A leadott hétszázezer levélszavazatból mintegy 620 ezer volt érvényes. A tavaszi első fordulóban 68,5 százalék szavazott, a májusi második (később érvénytelenített) fordulóban a választásra jogosultak mintegy 72 százaléka vett részt.

Az új elnököt várhatóan január 26-án iktatják be hivatalába. Az előző államfő, Heinz Fischer hivatali ideje 12 év után július 8-án járt le, így azóta nincs államfője Ausztriának, és az államfői teendőket a három parlamenti alelnök látja el.