2024. március 29., péntek

„Azt költik, ami van”

Pék Zoltán: A költségvetés észszerű, ezért a VMSZ támogatni fogja

A Szerbiai Képviselőházban tegnap megkezdődött a következő évi állami költségvetés javaslatának elvi vitája. A beterjesztő a bevételeket 1092,9 milliárd dinárban határozta meg (az idén 997,4 milliárd dinárt tettek ki az előirányzott bevételek), a kiadásokat 1162 milliárd dinárban (az idén 1119 milliárd dinár), a hiányt pedig 69,1 milliárd dinárban (az idén121,8 milliárd dinár). A költségvetés tervezésekor a GDP 3 százalékos növekedésével és 2,4 százalékos inflációval számoltak. 2017-ben a GDP 3,3 százalékát, azaz 147 milliárd dinárt terveznek nagyberuházásokra fordítani. A közszférában dolgozók bérére 253,7 milliárd dinárt irányoztak elő, 0,8 százalékkal többet, mint ebben az évben.

A tervezett adóbevételek az idei évhez képest 4,1 százalékkal, azaz 36,5 milliárd dinárral növekednek (összesen 916,8 milliárd dinárt tesznek ki), a nem adójellegű bevételek pedig 12,2 százalékkal lesznek alacsonyabbak (összesen 162,2 milliárd dinár).

Sokat javultak Szerbia hitelminősítési mutatói – emelte ki többek között Dušan Vujović pénzügyminiszter érvelése során (Beta)

Sokat javultak Szerbia hitelminősítési mutatói – emelte ki többek között Dušan Vujović pénzügyminiszter érvelése során (Beta)

BÉRNÖVEKEDÉS ÉS JOBB HITELMINŐSÍTÉS

A 2017. évi költségvetés a korábban megkezdett gazdasági reformok és a költségvetési konszolidáció folytatását jelképezi – érvelt a büdzsé javaslata mellett Dušan Vujović pénzügyminiszter. A kormány intézkedéseinek és mércéinek köszönhetően Szerbia hitelminősítési mutatói sokat javultak, annyira, hogy hamarosan elérhetik azt a szintet, amely érezhetően jobbá teszi a beruházási légkört. Ha az ország eléri ezt a szintet, akkor a Nemzetközi Valutaalap hatályos hitelcsomagja nélkül is elérheti a világpiacon a legjelentősebb hiteleket, amelyeket a legkedvezőbb kamatokkal és futamidővel kínálnak – magyarázta a pénzügyminiszter.

Az átlagbérek január és október között 2,7 százalékkal növekedtek. A közszférában az év első tíz hónapjában átlagban 0,9 százalékkal, a magánszférában pedig 3,8 százalékkal emelkedtek a bérek – mondta Vujović.

MAJDNEM ELÜLDÖZTÉK A MINISZTERT

Az ülés kezdetét az elmúlt időszak hangulatához hasonló légkör jellemezte, kifejezett ellenzéki jelenléttel. Maja Gojković házelnöknek végül már győzködnie kellett Dušan Vujovićot, hogy ne reagáljon az ellenzék „magatartására”, és ne hagyja el az üléstermet. A pénzügyminiszter ugyanis már ezt is kilátásba helyezte. Gojković a következőkkel próbálta maradásra bírni a Pénzügyminisztérium első emberét: „Oda se figyeljen a kisebbségre, aki akadályozza a többséget.”

A kisebbségnek, azaz az ellenzéknek természetesen egészen más véleménye volt arról, hogy ki kit akadályoz. A hatalmi többség, élén Maja Gojkovićtyal, folytatja a már korábban megkezdett garázda hadjáratot – értékelte Zoran Živković, az Új Párt képviselője, akit azért figyelmeztettek az ülésen, mert a parlament ügyrendjének megsértésére hívta fel a figyelmet. Szerinte a költségvetés tervezetét november 1-ig kellett volna eljuttatni a képviselőknek, illetve a javaslat a parlamentbe való érkezése és napirendre tűzése között legalább 15 napnak kellett volna eltelnie. A képviselőknek csupán 48 órájuk volt áttanulmányozni a költségvetést, és összeállítaniuk módosítási indítványaikat – nyomatékosította Živković.

Később, a nap folyamán Aleksandar Vučić miniszterelnök is megérkezett a parlamentbe. Felszólalásában hansúlyozta, hogy ennyire jó és kiegyensúlyozott költségvetése még nem volt Szerbiának.

Pék Zoltán (Fotó: Homolya Horváth Ágnes)

Pék Zoltán (Fotó: Homolya Horváth Ágnes)

HÁROM KIEMELT PROJEKTUM

Pék Zoltán, a Vajdasági Magyar Szövetség képviselője egyetért a megállapítással, hogy a költségvetést a realitást szem előtt tartva tervezték, mind a kiadásokat, mind a bevételeket illetően. Az állam jövőre valós pénzeket fog költeni – jegyezte meg, mondván, a párt képviselői éppen ezért fognak a költségvetés javaslatára szavazni. Pék az államvezetés képviselői által történelmien alacsonynak nevezett államháztartási hiánnyal kapcsolatban annyit mondott, egyedül az biztos, hiszen az utóbbi három évben folyamatosan csökken a deficit.

A VMSZ az idén három projektum érdekében lobbizott különösen aktívan, ezek az Y-elágazás – 300 millió dinár –, a Park Palics közvállalat – 10 millió dinár – és a szabadkai Népszínház épülete. Utóbbi projektumra a következő évben 111 millió dinárt indítványozott a VMSZ, egyelőre várják, hogy a szerb kormány döntsön a párt erre vonatkozó módosítási indítványáról. A másik két projektum már eleve része a költségvetésnek – emelte ki Pék.

A Vajdaságot megillető ominózus hét százalékkal és háromheteddel kapcsolatban a VMSZ képviselője elmondta, a parlamenti vita során a miniszterelnök 11 milliárd dinár értékben olyan tételeket is felsorolt, amelyek nem láthatóak azonnal, mert a különböző minisztériumok költségvetésében bújnak meg.

– Vajdaság összesen 67 milliárd dinárt kap. Ha tudjuk, hogy a tartományt megillető hét százalékot a költségvetési rendszerről szóló törvény értelmében az adóbevételekből származó jövedelemből kell kiszámolni, amely ezúttal nagyjából 917 milliárd dinár, akkor megkapjuk a hét százalékot – fogalmazott Pék.

Azzal kapcsolatban, hogy mi a helyzet az államvezetés azon ígéretével, hogy a helyi önkormányzatok finanszírozásáról szóló törvény a helyi önkormányzatok büdzséjére nézve kedvezőtlen módosítása miatt az önkormányzatok a következő évtől kezdve nagyobb országos költségvetési eszközökre számíthatnak projektalapú támogatások keretében, a VMSZ képviselője kifejtette: ahhoz, hogy egy helyi önkormányzat projektalapú támogatást kapjon, terveket kell készítenie.

– Ha elkészülnek a tervek, akkor az önkormányzatoknak ezt jelezniük kell, hogy a minisztérium besorolja őket a megfelelő kategóriába, ha előirányzott bizonyos eszközöket ilyen projektumokra. Egyelőre nem nevesítették, hogy például Zenta, Szabadka vagy bármelyik önkormányzat milyen projektumokra kap pénzt, csak azt tudni, hogy a hatalom alacsonyabb szintjeire mekkora transzferösszegeket irányoztak elő. A projektumokért a későbbiekben lehet lobbizni a következő év folyamán – taglalta Pék.