2024. április 19., péntek

Tényleg borulhat az eurózóna?

Az olasz népszavazási bukta és Matteo Renzi kormányfő lemondása nemcsak a politikában, hanem a pénzpiacokon is fejetlenséget okozhat, és az olasz bankszektor törékenysége miatt egész Európára hatással lehet.

Az első piaci reakciók nem árulkodnak pánikról, miután a referendum eredményét a legtöbben előre beárazták már. Viszont a legnagyobb kockázat, hogy egyelőre senki nem tudja, mi fog történni a következő napokban-hetekben, a bizonytalanság és a késlekedés pedig komoly áldozatokat szedhet. Röviden összefoglaltuk, miért.

MI A BAJ?

Röviden annyi, hogy az olasz bankok nyakig vannak a rossz hitelekben. Összesen 360 milliárd eurónyi kölcsönt nem tudnak behajtani, ami azt jelenti, hogy Olaszországban minden ötödik hitel bedőlt vagy bedőlőben van.

Mivel rendszerszintű és nagy problémáról van szó, a bankok tőkehelyzete meggyengült. Ráadásul az olasz bankpiac eleve sok kicsi és gyenge szereplőből áll, ezért jó néhány pénzintézet került komolyabb bajba.

A félelem az, hogy a népszavazás körüli politikai felfordulás pénzügyi-gazdasági fejetlenségbe torkollik, és emiatt a bankok is elkezdhetnek dőlni.

MIÉRT NEM KEZELIK?

A bankok feltőkésítését az olasz politika jó pár éve halogatja.

Először abban reménykedtek, hogy majd beindul a gazdasági növekedés, és minden rendbe jön, de ez nem jött be.

Aztán abban, hogy a rossz hitelek mögött rengeteg ingatlanfedezet van, tehát nem is olyan rossz a helyzet. Ám ezeket a fedezetként szolgáló ingatlanokat Olaszországban nagyon nehezen, olykor 10-15 éves pereskedés után tudják csak kisajátítani a bankok. Ez a kisembernek jó, de rendszerszinten már komoly problémákat okoz. De amúgy sem lenne túl életszerű, hogy egy stagnáló gazdaságban a bankok tudják hasznosítani a megszerzett jelentős ingatlanvagyont, tehát ez végső soron zsákutca.

Miután eddig nem kezelték, mára kezd túl nagy lenni a probléma ahhoz, hogy egy huszárvágással úrra lehessen lenni rajta, ahogy tették azt például Spanyolországban vagy Írországban. De a magas olasz államadósság is gátolta a helyzet rendezését.

Ráadásul ott vannak az idén életbe lépett új eurózónás bankmentő szabályok, amelyek szerint a közpénzből finanszírozott bankmentésben minden befektetőnek és a betétesek egy körének is részt kell vállalnia. Ezzel az a baj, hogy az olaszoknál nagyon sok kisbefektető tartja bankpapírokban a megtakarításait, tehát nemcsak a pénzemberek, hanem szélesebb tömegek buknák a pénzüket. Ez pedig politikailag nehezen bevállalható, próbálják is elkerülni.