2024. április 20., szombat

A testedzés megnöveli a spermiumszámot

Hetente háromszor végzett legalább fél óra testedzés megnöveli a spermiumszámot - állítják brit szakértők.

A Reproduction című szaklapban megjelent tanulmány szerint a spermiumszám növekedése csak ideiglenes, és egy hónapon belül ismét elkezd csökkenni, ha a férfiak abbahagyják a rendszeres edzést. A kutatók szerint ugyanakkor fontos a megfelelő egyensúly megtartása, mert a túl sok sport árthat is az ondótermelésnek. Tanulmányok bizonyítják, hogy a versenysportolók, például a kerékpárversenyzők spermája gyengébb minőségű.

A kutatás alapjául szolgáló vizsgálatban 261 egészséges férfi vett részt, akiknek tudomásuk szerint nincsenek termékenységgel kapcsolatos problémáik. Normális spermiumszámmal és egészségesnek tűnő ondóval rendelkeznek, de többnyire ülő életmódot folytatnak.

Négy csoportba osztották őket, minden csoport más programot követett. Az első csoport tagjai egyáltalán nem végeztek testedzést, a második csoportban hetente háromszor végeztek intenzív intervallumos edzést (tíz egyperces kitörésekben gyors futás, köztük rövid pihenési szakaszok), a harmadikban szintén hetente háromszor végeztek intenzív edzést egy órás taposógépes tréningezés formájában, a negyedik csoport pedig szintén heti háromszor, de csak fél órát edzett a taposógépen.

A testedzés megnövelte a spermiumok mennyiségét és a minőségét is, a legjobb eredményt a mérsékelt testedzéssel érték el. Mind a három sportolócsoportban lévő férfiak veszítettek testsúlyukból, és spermatesztjük eredménye is egyre jobb lett azokhoz képest, akik nem sportoltak a vizsgálat 24 hetes ideje alatt.

A kutatók szerint a fejlődés eredménye részben a súlycsökkenésnek köszönhető.

Az eddig is ismert volt a szakértők számára, hogy a túlsúly csökkenti a férfiak termékenységét. Ami egyelőre nem világos, az az, hogy a testmozgás okozta nagyobb spermiumszám jobb termékenységet is jelent-e.

A kutatást vezető Behzad Hajizadeh Maleki szerint az eredmények arra utalnak, hogy "a testmozgás egyszerű, olcsó és hatékony módszer az ülő életmódot folytató férfiak spermaminőségének növelésére".

"Fontos ugyanakkor annak az elfogadása is, hogy néhány férfinál nem a spermiumszámtól függ az, hogy nem lehet gyereke. A férfiak terméketlenségi problémái összetettek lehetnek, és az életmód-változtatás nem oldja meg ezeket a helyzeteket olyan könnyen" - tette hozzá.

Allan Pacey, a Brit Termékenységi Társaság szóvivője és a Sheffieldi Egyetem andrológiaprofesszora szerint nagyon kevés ismeret van arról, hogyan befolyásolja a torna a férfiak termékenységét és a sperma minőségét, de ezt a kérdést gyakran felteszik azok a férfiak, akik szeretnék növelni az esélyét annak, hogy gyermekük szülessen.

Mint mondta, valószínűleg van a sportolásnak egy optimális mértéke a férfiak termékenysége szempontjából, de javasolt egyeztetni az orvossal, mielőtt valami túlzottan megterhelőbe kezdenek.

A brit irányelvek szerint a felnőtteknek hetente legalább 150 percnyi mérsékelten megerőltető edzés, például kerékpározás vagy gyors séta, vagy 75 percnyi erőteljes edzés, például futás javasolt.