2024. április 16., kedd
LABDARÚGÁS – ZENTA

Össze kell rázódniuk

Az anyagi helyzet megkövetelte, hogy idén a Zenta Labdarúgóklub a Szerbiai Liga vajdasági csoportja helyett a Szabadkai Ligában indítson csapatot. A gárda az őszi idényt hét győzelemmel, két döntetlennel, nyolc vereséggel, azaz huszonhárom ponttal a táblázat tizenkettedik helyén zárta. Az együttes jelenleg hazai nevelésű játékosokból áll, az őszi szezonról, a várható folytatásról beszélgettünk Özvegy Józseffel, az egyesület edzőjével.

Az idény előtt azt nyilatkozta, nem támasztanak előzetes elvárásokat, de akár az első ötben is végezhetnek, ehhez képest jóval hátrébb, tizenkettedikként zárt a csapat. Mi ennek az oka, miben látja a problémát?

– Ha megnézzük a táblázatot, az ötödik és a tizenkettedik hely között nincs nagy pontbéli különbség, a lemaradásunk nem jelentős. A tapasztalatlanság, valamint az összeszokottság hiánya miatt veszítettünk néhány értékes pontot. A nyár folyamán 19 új játékos érkezett a csapathoz, idő kell hozzá, hogy összerázódjanak. Én a 23 ponttal lényegében elégedett vagyok, messze vagyunk a kiesési zónától. Tavaszra elvárásaim szerint jobbak leszünk, a csapat marad így, ahogy eddig is játszottunk, addig sikerül még jobban összeszoknunk, jobb teljesítményt nyújthatunk majd.

A szurkolók éveken át nehezményezték, hogy kevés a zentai a csapatban. Az eddigi eredményességtől ugyan elmaradtak, a nézők támogatására ennek ellenére lehet számítani? Népesebb lett a lelátó?

– Sajnos nem lett népesebb, sőt kevesebb néző van, mint az eddigi szezonokban. A zentai sportbarátokat nagyon nehéz kielégíteni. Eddig eredményesek voltunk, de az volt a baj, hogy vidékiekkel. Most saját nevelésű játékosokkal játszunk, de alacsonyabb ligában, ami már más színvonalat hoz magával, most ez a probléma. Lényegében az a mag, amely kilátogatott a szerb ligás meccseinkre, most is kijön, akik szeretik a focit, azoknak nem számít, hogy melyik ligában játszunk. Hiányoznak a vidéki nézők, korábban többen jöttek a környező településekről, érdekelte őket a Szerb Liga, de a Szabadkai Liga sajnos nem.

Nyilván igyekeznek a fiatalokat is bevonni az első csapat munkájába, rájuk is egyre nagyobb feladat hárulhat. Sikerül megbirkózniuk a feladattal?

– Kicsit gondban vagyunk, mivel a fiatalok zöme, akiket be tudtunk volna vonni az első csapat edzéseibe, a nyáron Tóthfaluba igazolt, és az ifiligában játszanak, ott talán jobban tudnak fejlődni. Tőlük majd csak jövő nyáron tudunk bárkit is visszaigazolni, de természetesen ebben gondolkodunk.

Az utánpótlással mi a helyzet?

– Az utánpótlást figyelembe véve jól állunk, minden korosztályban tudunk csapatot indítani, rendszeresen játszanak, annak ellenére is, hogy az utóbbi években mind kevesebb és kevesebb a gyerek Zentán. Sajnos nekünk is az a problémánk, mint a zentai klubok zömének. Mire kinevelünk egy-egy játékost, akit a felnőttcsapat munkájába is be tudnánk vonni, előbb-utóbb elmegy a városból. Szerencsések vagyunk, ha a középiskolás éveik alatt itt maradnak a játékosaink, bár gyakori a szituáció, hogy már az általános iskola után más városban tanulnak tovább. Az egyetemi tanulmányokról ne is beszéljek! Nagyon sok jó focistát sajnos emiatt veszítünk el.

Terveznek-e az átigazolási időszakban új játékosokat szerződtetni?

– Igen, terveink szerint igazolunk egy-két játékost. Volt egy labdarúgónk a nyáron, Željko Đuza, akivel sajnos kifutottunk az időből, nem sikerült az átigazolási időszak alatt szerződtetnünk. Ő velünk edzett egész ősszel, mindenképp erősítésnek számít majd. A legnagyobb pluszt mégis az jelenti majd, ha rendesen összeszoknak a fiúk, és jobb játékot tudunk majd produkálni.