2024. április 20., szombat

Pearl Harborba látogat a japán miniszterelnök

A japán kormányfő december végén ellátogat a hawaii Pearl Harborba, hogy Barack Obama amerikai elnökkel együtt megemlékezzen a 75 évvel ezelőtti japán légitámadás áldozatairól - ezt maga a kormányfő, Abe Sindzó jelentette be hétfőn.

Abe Sindzó lesz az első japán miniszterelnök, aki felkeresi a második világháborúban elkövetett légitámadás helyszínét.
"Ellátogatok Pearl Harborba Obama elnökkel. Ezt a látogatást az áldozatok lelki üdvéért teszem. A háború tragédiája sosem ismétlődhet meg. Ezt a meggyőződést tolmácsolom a világnak. Ugyanakkor Japán és az Egyesült Államok közötti béke üzenetét akarom küldeni" - mondta Abe újságíróknak.
Hírügynökségek felhívják a figyelmet arra, hogy Abe részéről ez egy amerikai gesztus viszonzásának tekinthető: Obama ugyanis május végén - az amerikai elnökök közül ugyancsak elsőként - felkereste Hirosimát, ahol megemlékezett az amerikai atombomba-támadás áldozatairól.
Abe felesége, Abe Akie augusztus végén járt Pearl Harborban. A japán first ladyk közül ő volt az első, aki ellátogatott a hawaii városba.
Japán 1941. december 7-én Pearl Harbornál hatalmas légicsapást mért a csendes-óceáni amerikai flottára, amelynek jelentős része megsemmisült. Közel 2500 amerikai katona vesztette életét, és mintegy 1200-an sebesültek meg. A rá következő napon, december 8-án az Egyesült Államok belépett a második világháborúba.