2024. április 20., szombat

Felszámoltak egy embercsempész hálózatot Bulgáriában

Felszámoltak egy irakiak által szervezett embercsempész hálózatot Bulgáriában - jelentette be hétfőn a bolgár belügyminisztérium és államügyészség együttes közleményében.

A közlemény szerint a nyomozás 2016 júliusában indult egy 20 fős bűnelkövetői csoport ellen.
"Sokan közülük az ország határain kívül vannak és személyazonosságuk bizonytalan" - tették hozzá a dokumentumban.
Ugyanakkor múlt csütörtökön a bolgár rendőrség őrizetbe vette az embercsempészek iraki származású vezetőjét és a csoport két tagját. Az eddig rendelkezésre álló bizonyítékok szerint az embercsempészek iraki, szíriai és afgán migránsokat juttattak át illegálisan a török-bolgár határon, megszervezték bulgáriai elszállásolásukat, majd további útjukat Nyugat-Európa felé Románián és Szerbián keresztül - derül ki a közleményből.
Az illegális bevándorlók némelyikét az embercsempészek hamis személyazonosító iratokkal is ellátták, amelyekért fejenként 500 dollárt (mintegy 150 ezer forint) kellett fizetniük. Továbbá bizonyítékok vannak arra, hogy a csoport három őrizetbe vett tagja fegyvereket is csempészett - mutattak rá a közleményben a hatóságok.
Bulgárián keresztül vezet a Törökország felől érkező menekültek legközvetlenebb útvonala Közép-Európába. A bolgár belügyi tárca éves jelentése szerint 2015-ben 95 641-en próbáltak illegálisan az ország területére bejutni. 2016-ban 13 ezer menekültet regisztráltak Bulgáriában, viszont nem tudni, hogy hányan tartózkodnak még a délkelet-európai országban.