2024. április 23., kedd

Letartóztatták a gázoló „Napóleont”

Az egyházaskéri L. M. halálra gázolt egy csókai kerékpárost, majd megszökött a helyszínről

A hét végén megpróbált külföldre szökni az egyházaskéri lakhellyel rendelkező, a faluban csak Napolón néven emlegetett 81 éves L. M., akit a hatóságok a múlt héten, december elsején történt cserbenhagyásos gázolás elkövetésével gyanúsítanak.

A balesetben életét vesztette az 56 éves csókai Nagy János kerékpáros. A cserbenhagyásos gázolással vádolt L. M. a kérdéses napon a késő délután órákban, valamivel 17 óra után a Feketetót Csókával összekötő úton nem vette észre az előtte Csóka irányába haladó kerékpárost (állítólag nem volt kivilágítva a régi kerékpár), és hátulról teljes sebességgel belerohant a régi típusú NS rendszámtáblát viselő Mercedes gépkocsijával. A nagy erejű ütközés következtében a kerékpáros a helyszínen meghalt. A szerencsétlenül járt férfi idénymunkásként dolgozott a Csókától néhány kilométerre a feketetói út mellett található disznófarmon.
Nem tudni, hogy milyen meggondolásból, de a Mercedes vezetője elhagyta a baleset helyszínét és megpróbált elrejtőzni az utána nyomozó hatóság elől. A segítségnyújtás elmulasztása súlyos bűncselekménynek számít. Nyilván tisztában volt ezzel a férfi is, és szombaton megpróbálta elhagyni az országot. L. M. a horgosi határátkelőn szeretett volna külföldre szökni, de a rendőrség az útlevél-ellenőrzés alkalmával beazonosította a körözés alatt álló személyt, és leszállította a német rendszámtáblás autóbuszból. A halálos kimenetelű cserbenhagyásos gázolással vádolt idős személyt a csókai rendőrállomásra kísérték, ahol a személyazonosság megállapítása után feljelentést tettek ellene, majd az ügyész elrendelte 48 órás előzetes letartóztatását. A gázolót hétfőn hallgatták ki az illetékes ügyészségen.
A cserbenhagyásos gázolás gyanúsítottja két éve költözött Újvidék környékéről Egyházaskérre, ahol olcsón tudott házat vásárolni. A helybeliek úgy tudják, hogy korábban Kanadában dolgozott, és kanadai útlevele is volt. Mindenesetre a faluba való beköltözése után szokatlan öltözködésével nagy feltűnést keltett a helybeliek körében. Az idős L. M. széles karimájú kalapban járt-kelt, ami alapján a helybeliek ragasztották rá a Napóleon gúnynevet, akinek a bűnüldöző szervek nagyon hamar a nyomára akadtak. A cserbenhagyásos gázolásnak állítólag volt szemtanúja, aki használható információt tudott adni a rendőrségnek, ami alapján néhány nap leforgása alatt kézre kerítették a gázolót.