2024. április 19., péntek

Esély a normális életre

Első ízben szervezett akkreditált továbbképzést a Bethesda – Állami támogatásból új szolgáltatást indított a szeretetszolgálat

Tizenhárom éve működik a fogyatékkal élők napközije Topolyán, és különböző akciókkal, programokkal igyekeznek szebbé, tartalmasabbá tenni klienseik mindennapjait. December 3-a a fogyatékossággal élők világnapja. Ennek apropóján látogattunk el a Bethesda Szeretetszolgálat otthonába.

Novemberben Bácsfeketehegyen vettek részt egy közös műhelymunkán

Novemberben Bácsfeketehegyen vettek részt egy közös műhelymunkán

Az elmúlt időszakban gőzerővel munkélkodtak azon, hogy megkapják a működési engedélyt, ami feljogosítaná őket arra, hogy a jövőben működtetni tudják a felnőttek napközijét. A szükséges dokumentumokat idejében átadták, majd a hiánypótlás is megtörtént, és már csak a szociális védelmi felügyelők látogatása van hátra, és ha pozitív értékelést kapnak, napi nyolc órában a felnőttek napközijét is működtetni tudják – tudtuk meg Cipó Rózsától, a Bethesda vezetőjétől, majd arról is szót ejtett, hogy az elmúlt hónapokban milyen programokat szerveztek, illetve, milyen akciókban vettek részt:

– Szeptemberben egy író-olvasó találkozón Robert Yugovich könyvbemutatóján vettünk részt. Ez jótékonysági rendezvény volt, amelyet a mi klienseink nyitottak meg egy rövid művelődési műsorral. Azután a Topolyai Napok keretében megszervezett Mézkarneválon is jelen voltunk, ahol már néhány éve visszamenőleg rendszeresen kiállítjuk a kézműves tárgyainkat, amiket a helyszínen meg is tudnak venni az érdeklődők, de az ott zajló egyéb programokban is részt vesznek a klienseink. Meg kell említenünk azt is, hogy a bácsfeketehegyi Izida Anya és Gyermekvédelmi Társulat kézművestáborában is eltöltöttünk egy napot november 23-án. Ez sokat jelentett a klienseinknek, agyagozhattak, mézeskalácsot süthettek, batikolhattak –,fogalmazott Cipó, majd elmesélte azt is, hogy a szokásos programjukat, az esélyórát is megtartották a Nikola Tesla Általános Iskolában, ahol az azon részt vett két nyolcadikos osztály tanulói azt a feladatot kapták, hogy írjanak egy pályázatot arról, hogyan lehetne különböző területeket, játszóteret, postát akadálymentesíteni.

Cipó azt is elmondta, hogy a szerb szociálisügyi minisztérium egymillió dináros támogatásából A kitagolás és az intézmények átalakítása felé címmel sikerült egy kétnapos akkreditált képzést szervezniük. Ezen hat község szervezetének küldöttei voltak jelen, elsősorban a civil szférából. Huber Varmuzsa Anikó, az intézmény gyógypedagógusa kiemelte, hogy ezen a képzésen kiviláglott, hogy ebben milyen nagy szerepe van a napköziknek és a civil szervezeteknek, amik alternatívát kínálnak, hogy a fogyatékossággal élők a családban maradjanak, kisebb közösségben éljenek, és egyáltalán ne kerüljenek be a nagy intézményekbe, ahol esetenként nyolcan alszanak egy szobában. Ugyanez a támogatás nyújtott lehetőséget a korai gyógypedagógiai fejlesztés és diagnosztika című kezdeményezés elindításához, amellyel az integrációban lévő, fogyatékossággal élő, vagy bármilyen gonddal küzdő gyermekek fejlesztését célozzák meg, az iskolákkal együttműködve.

Mindezek mellett a jövőbeli programokról is szót ejtettünk. Szombaton kerül sor egy hagyományos pszichoszociális képzésre, amit minden alkalommal egy pszichológus tart elsősorban a kliensek szülei és a Bethesda munkatársai, önkéntesei részére. Vasárnap, november 4-én a magyarkanizsai Bárka által a fogyatékossággal élők világnapja alkalmából szervezett programra látogatnak el, de az ünnepekhez kapcsolódó aktivitásokból is kiveszik a részüket, többek között lucabúzát fognak árusítani.