2024. április 25., csütörtök

Tepertősütő verseny Palicson

21 csapat versengett szombaton Palicson a Nemzetközi Tepertősütő Fesztiválon. A csapatok fejenként 10 kilogramm zsírszalonnát kaptak és azt sütötte ki ki-ki legjobb tudása szerint.

A versenyzők egybehangzóan azt mondták, a jó tepertő titka a sütésben és az alapanyag minőségében és darabolásában rejlik. Érett zsírszalonna kell a jó tepertőhöz, ezen kívül kezdetben erős tűzön kell sütni, amíg a zsírja fel nem jön, aztán pedig lassú tűzön, természetesen állandó kevergetés mellett.
Palicson a Kisvendéglő előtti parkolóban ötödik alkalommal szervezik meg a Nemzetközi Tepertősütő Fesztivált. Engi Norbert, a Noge hentesüzem cégvezetője elmondta, nemzetközi zsűri bíralja el a finomságot. Az első díj egy két főre szóló Soko Banja-i üdülés.
Párhuzamosan a tepertő sütő versennyel zajlott a Hagyományos Ízek Fesztiválja ugyanitt. Ábrahám Csilla, a Ludaspuszta Térségi Társulás elnöke, a rendezvény egyik szervezője elmondta, idén 43 kiállító vett részt a kirakodóvásáron, ahol házi készítésű élelmet, helyi termékeket kínáltak az érdeklődőknek, meg karácsonyi díszeket, kellékeket is be lehetett szerezni. A kiállításon a füstölt kolbásztól, a házi tésztán és süteményen keresztül a mézig és tormáig nagyon sokféle, érdekes terméket lehetett látni.

A rendezvény megszervezését a tartományi mezőgazdasági titkárság valamint Szabadka önkormányzata támogatta. Osztrogonác Simon, a szabadkai önkormányzat mezőgazdasági ügyekkel megbízott tanácsosa kérdésünkre elmondta, nagyon nagy jelentőségűnek tartja az ilyen és ehhez hasonló fesztiválok megszervezését a tó partján.
– Állandan arról beszélünk, hogy fel kell lendíteni Szabadka meg Palics idegenforgalmát. Véleményem szerint nem szabad csak a fürdőturizmusra koncentrálni. Ez a rendezvény is bizonyítja, hogy a helyi ízekre, a vidékünk hagyományaira igenis kíváncsiak a turisták. Meg kell mutatnunk azt, amivel rendelkezünk. Úgy tartom, hogy ez a fesztivál egy nagyon szép téli rendezvény, amely az elmúlt évek alatt turista láványossággá izmosodott – mondta Osztrogonác Simon.

A tepertősütő verseny résztvevői a tepertőt megtartották maguknak,illetve megkínálták vele a rendezvényre kilátogatókat,a kisült zsírt viszont a rászoruló családoknak ajándékozták.
A Hagyományok Íze és a Tepertősütő Fesztiválra ma délután öt óráig látogathatnak el az érdeklődők.