2024. április 23., kedd

„Csikorog” a káposzta

Gordos Róbert, a fiatal moholi zöldségtermesztő heti rendszerességgel megfordul a zentai piacon. Most van a szezonja a savanyítani való szeletelt és a fejes káposztának, ebből szokott legtöbbet hozni, meg krumplit és sütni való húsos paprikát. A káposzta kilója 20–25 dinár, ugyanez szeletelve és nejlonzsákba csomagolva 30–35 dinárba kerül. Nagy területen termesztett őszi káposztát, de ahogyan a fiatal gazdálkodó mondta, idén igencsak csikorog a káposzta eladása.

– Mintegy hat holdon termesztünk konyhakerti növényeket, amolyan családi vállalkozásban műveljük a földeket napszámosok bevonásával. A portékát a környező piacokon próbáljuk értékesíteni. Zentán a káposztások idén is itt, a volt szövetkezeti otthonnak által lévő téren kínálják a portékájukat. A város központjában nincs mód közvetlenül a furgonból vagy a jármű mellől mérni a káposztát, sokat kellene cipekedni a kijelölt piacra, meg ott a helypénzt is elkérik vastagon. Meglehet, hogy egy mázsa káposzta ára nem futná ki a helypénzt, viszont megtörténik, hogy egy-két zsáknál többet el sem lehet adni. Nyugdíjosztáskor valamelyest nagyobb a vásárlókedv, de a pénzhiány egyre jobban érződik a zöldségfélék forgalmán is. A jó minőségű áru is gyakran a nyakunkon marad, ugyanazt a káposztát olykor 3-4 különböző piacra is el kell vinni, mire vevőre talál. Még szerencse, hogy nincs meleg, és nem fonnyad. Oda jutottunk, hogy örülünk, ha kapunk érte valamit, és nem kell letárcsázni a káposztaföldet zöldtrágyába – mondta a gazdálkodó.

– A káposzta mellett paprikát és krumplit is termesztünk, aminek az ára kicsiben 30 dinár kilónként, nagyban azonban már ennek csak a feléért lehet eladni, illetve lehetne, ha vinnék, de a viszonteladók 15 dinárért sem állnak sorba a krumpliért. A kupecok, ha nagy tételben nem tudnak nagyot szakítani belőle, akkor inkább kivárnak, bár nem hiszem, hogy tíz dinár alá fog menni a burgonya nagybani ára, de sosem lehet tudni, hogyan alakul a piac, pláne, ha külföldről betódítanak olcsó, dömpingárú burgonyát, mint ahogyan számos zöldségféle esetében előfordult már hasonló. Az EU felé való nyitás, a mezőgazdasági termékek vámmentes, szabad kereskedelme a kistermelőket sújtja a legjobban. A gondok és nehézségek ellenére jövőre is marad a hat hold, gépesítettünk az évek során, csak legyen, aki csinálja, munkást, napszámosokat egyre nehezebb találni. A palántákat magam nevelem, a káposztából egy új, holland nemesítésű chlebesi fajtát termesztek, külalakra hasonló a futaki káposztához, lapos, és savanyítva is hasonló jellegű – mondta a mindig mosolygós, víg kedélyű fiatalember, aki bízik benne, hogy karácsonyig el tudja adni a másfél holdon megtermesztett közel öt vagon káposztáját.